Kotlety sojowe po grecku... Brzmi ciekawie, prawda? Uwielbiam rybę po grecku, to dlaczego w ten sam sposób nie przyrządzić kotletów sojowych? Chociaż jadam mięso, to lubię też różne wersje potraw wege. Kotlety sojowe panierowane z mnóstwem warzyw sprawdzą się jako smaczny posiłek nawet dla mięsożerców. Dla mnie najlepiej smakują, gdy gotowe postoją przez noc. Wtedy wszystkie smaki się przegryzą i nie można oprzeć się dokładce. Spróbujcie!
Porcje: 3-4
Czas przygotowania: do 1 godziny
Kotlety sojowe po grecku - składniki:
Kotlety:
- 1 opakowanie kotletów sojowych (100g)
- sól lub domowa przyprawa rosołowa (ta też jest fajna - klik)
- 1 jajko
- bułka tarta
Sos warzywny:
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule (duże)
- spory kawałek selera
- 3-4 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 150-200g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Ponadto:
- olej do smażenia
Kotlety sojowe po grecku - przygotowanie:
Kotlety sojowe ugotować w doprawionej wodzie lub w bulionie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Gotowe kotlety należy odcedzić oraz odsączyć z nadmiaru płynu. Następnie należy obtoczyć je osobno w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Kotlety odsączyć z nadmiaru oleju i ułożyć na półmisku.
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać starte warzywa i wymieszać. Po kilku minutach dolać niewielką ilość wody oraz wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Całość poddusić przez około 10-15 minut i po tym czasie połączyć z koncentratem pomidorowym. Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą z pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
Sos z warzywami przełożyć na kotlety sojowe.
Sos z warzywami przełożyć na kotlety sojowe.
W przepisie w ramach długofalowej współpracy użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
Nie jadłam jeszcze takich kotletów. Wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńTakich kotletów nie jadłam nigdy.
OdpowiedzUsuńsuper danie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rybę po grecku, a na taką wersję nie wpadłam. Od dawna chodzi mi po głowie spróbowanie takich kotletów, więc chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń