Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane to mój sprawdzony przepis, który już był na blogu, ale przypadkowo go usnęłam. A skoro i tak piekę je dość często z owocami sezonowymi to postanowiłam, że obowiązkowo musi on być na blogu. Bułeczki zawsze piekę z podwójnej porcji składników, ponieważ za każdym razem znikają naprawdę bardzo szybko! Są delikatne, puszyste oraz posiadają mój ulubiony maślany smak i aromat! Smacznego.
Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: minimum 60 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Bułeczki maślane ze śliwkami - składniki:
- 60 ml mleka
- 10g świeżych drożdży
- 2-3 łyżki cukru
- 40g miękkiego masła
- 150g mąki pszennej
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 6 śliwek węgierek
Ponadto:
- 10-20g stopionego masła (można też użyć białka)
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Bułeczki maślane ze śliwkami - przygotowanie:
Do ciepłego, ale nie gorącego mleka należy wkruszyć drożdże i następnie dodać cukier, mąkę, żółtko oraz bardzo miękkie masło. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, aby było puszyste i nieklejące się do dłoni.
(W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki, ale nie za wiele.)
Ciasto podzielić na 6 porcji (około 50g każda).
W każdy kawałek owinąć uprzednio wypestkowaną śliwkę i uformować z niej okrągłe bułeczki. Bułeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem lub białkiem, które pozostało z ciasta i odstawić na minimum 30 minut, aby bardziej się napuszyły.
Na końcu buchty wstawić do zimnego piekarnika i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Upieczone bułki po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
W każdy kawałek owinąć uprzednio wypestkowaną śliwkę i uformować z niej okrągłe bułeczki. Bułeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem lub białkiem, które pozostało z ciasta i odstawić na minimum 30 minut, aby bardziej się napuszyły.
Na końcu buchty wstawić do zimnego piekarnika i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Upieczone bułki po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Nie przepadałam za buchtami w dzieciństwie ale takie z nadzieniem to chętnie bym zjadła 🤗
OdpowiedzUsuńO mamuniu, coś pysznego. Rewelacyjnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam wszelkie wypieki ze śliwkami! Muszą być cudowne!
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki
OdpowiedzUsuń