Aromatyczne pałki kurczaka w marynacie pomidorowej to szybki i tani obiad, który posmakuje całej rodzinie. Mięso zawsze wychodzi miękkie, soczyste oraz niezwykle aromatyczne. Kremowy sos pomidorowy świetnie komponuje się z makaronem, ziemniakami lub dowolną kaszą, czy też ryżem. Prosto i smacznie. Smacznego!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kurczak w marynacie pomidorowej - składniki:
- 500g pałek z kurczaka (lub innych części z kurczaka)
Marynata:
- 300g passaty pomidorowej (*)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (może być zwykła)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu (solidna)
Kurczak w marynacie pomidorowej - przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć w większej misce i umieścić w niej uprzednio umytego oraz osuszonego kurczaka. Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pałki kurczaka wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia. Worek szczelnie związać. Kurczaka piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia worek rozciąć, aby mięso nabrało rumianego koloru.
Kurczak w marynacie pomidorowej - dodatkowe informacje:
(*) Zamiast passaty możecie użyć zwykłego koncentratu pomidorowego. Wtedy około 150-160g koncentratu należy wymieszać ze 140-150 ml wody.
To jedzonko idealne dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna marynata :)
OdpowiedzUsuńU nas by nie przeszło, moja córka nie dotyka rzeczy skażonych pomidorem ;D
OdpowiedzUsuńfajny taki kurczak
OdpowiedzUsuń