Chrupiące placki ziemniaczane z kiełbasą to doskonała propozycja na szybki i syty posiłek. Wiem, że wiele osób placki z ziemniaków jada na słodko, lecz akurat ta wersja w tym przypadku się nie sprawdzi. Mimo wszystko placki z kiełbasą są naprawdę pyszne i chrupiące. Ja zazwyczaj podjadam je w wersji solo, lecz jak stanowią mój posiłek, to koniecznie na talerzu musi być duża ilość surówki lub zwykłych warzyw. Sos jest już mniej ważny, ale Wy możecie je podać z ketchupem, sosem czosnkowym lub z czym sobie zażyczycie. Smacznego!
Ilość: około 15 sztuk
Czas przygotowania: około 30 minut
Placki ziemniaczane z kiełbasą - składniki:
4-5 ziemniaków (średnich)
1 jajko
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
1 łyżka majeranku
3/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
sól, pieprz
1 jajko
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
1 łyżka majeranku
3/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
sól, pieprz
Dodatkowo:
około 15 plasterków kiełbasy
Ponadto:
olej do smażeniaPlacki ziemniaczane z kiełbasą - przygotowanie:
Ziemniaki należy zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
(Można też w malakserze lub na dużych oczkach - według własnych upodobań.)
Dodać jajko, odrobinę mąki pszennej oraz uprzednio posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
(Ja zawsze smażę jednego placka na próbę i sprawdzam, czy jest odpowiednio przyprawiony.)
Na patelnię z rozgrzanym olejem wyłożyć niewielkie porcje ciasta i na wierzchu każdego placka umieścić po plasterku kiełbasy. Placki należy smażyć z obu stron na rumiano. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Smacznego!
Jakie są najlepsze ziemniaki do placków ziemniaczanych?
Ziemniaki dzielą się trzy typy: A, B i C. Do placków ziemniaczanych najlepiej nadaje się typ C. Ziemniaki tego typu są mączyste, zawierają więcej skrobi, łatwo rozpadają się oraz posiadają jasny i sypki miąższ.
Ich odmiany to chociażby: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.
Z innych typów także można przygotować placki, ale warto pamiętać, aby po ich starciu zlać nadmiar powstałej wody. Ja przeważnie korzystam z bardzo mączystych ziemniaków i do masy rzadko kiedy dodaję mąkę.
Placków ziemniaczanych w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńPlacki - gdyby mi się chciało je robić, byłyby moim ulubionym posiłkiem ;)
OdpowiedzUsuńMój teść uwielbiał placki z kiełbasą, teściowa na słodko i tak zawsze smażyła na dwie patelnie 😅
OdpowiedzUsuńCiekawa wariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych, z chęcią wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńKlasyczne placki uwielbiam ale takie myślę, że też by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy smakoszami placków ziemniaczanych ale na dodanie kiełbasy nie wpadłam, myślę że mojemu mężowi by smakowaly. Następnym razem wypróbuje tą propozycję:)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł
OdpowiedzUsuń