sobota, maja 21, 2022

Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami

Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami
 
Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami to moja kolejna wariacja sprawdzonego przepisu mojej kochanej mamy na racuchy drożdżowe >> z jabłkami. Racuchy zawsze wychodzą miękkie i puszyste, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Banan i truskawki to doskonała połączenie, które idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Musicie sami sprawdzić. Smacznego!

>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na racuchy drożdżowe - klik.


Ilość: 24 sztuk
Czas przygotowania: minimum 40 minut

 

Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami - składniki:


Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • około 200g truskawek
  • 1 banan (duży)

Ponadto:

  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania

 

Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami - przygotowanie:


Mąkę należy wsypać do miski, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier oraz szczyptę soli. Wszystko razem zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i odstawić (bez mieszania) na około 5-10 minut. Następnie całość dokładnie wymieszać z jajkiem oraz na końcu połączyć z uprzednio pokrojonym bananem oraz truskawkami.

Smażenie:

 
Ciasto nabierać łyżką stołową i ostrożnie kłaść na rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki można ją co jakiś czas maczać w gorącym tłuszczu.)
Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

 

Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami - dodatkowe informacje: 

 
(*) Temperaturę oleju należy co jakiś czas sprawdzać i uważać, aby placki za szybko się nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą być prawdopodobnie surowe w środku.
 
Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami

15 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger