Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami to moja kolejna wariacja sprawdzonego przepisu mojej kochanej mamy na racuchy drożdżowe >> z jabłkami. Racuchy zawsze wychodzą miękkie i puszyste, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Banan i truskawki to doskonała połączenie, które idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Musicie sami sprawdzić. Smacznego!
>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na racuchy drożdżowe - klik.
Ilość: 24 sztuk
Czas przygotowania: minimum 40 minut
>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na racuchy drożdżowe - klik.
Ilość: 24 sztuk
Czas przygotowania: minimum 40 minut
Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami - składniki:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 1 jajko
Dodatkowo:
- około 200g truskawek
- 1 banan (duży)
Ponadto:
- olej do smażenia
Opcjonalnie:
- cukier puder do posypania
Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami - przygotowanie:
Mąkę należy wsypać do miski, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier oraz szczyptę soli. Wszystko razem zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i odstawić (bez mieszania) na około 5-10 minut. Następnie całość dokładnie wymieszać z jajkiem oraz na końcu połączyć z uprzednio pokrojonym bananem oraz truskawkami.
Smażenie:
Ciasto nabierać łyżką stołową i ostrożnie kłaść na rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki można ją co jakiś czas maczać w gorącym tłuszczu.)
Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki można ją co jakiś czas maczać w gorącym tłuszczu.)
Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Puszyste racuchy drożdżowe z bananem i truskawkami - dodatkowe informacje:
(*) Temperaturę oleju należy co jakiś czas sprawdzać i uważać, aby placki za szybko się nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą być prawdopodobnie surowe w środku.
Uwielbiam takie racuchy. W szczególności te, które robi moja mama.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńChętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
UsuńNajlepsze w sezonie owocowym! Mniam!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMyślisz, że mleko roślinne też sie nada?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
Usuńplacuszki uwielbiam pod każdą postacią a Twoje wyglądaja mega pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAle smakowite racuszki! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńO ja :O Ale smakowite! Chyba zaraz też sobie zrobię. Akurat mam składniki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mój blog: Wildfiret
Wspaniałe racuchy z owocami!
OdpowiedzUsuńO tak, uwielbiam takie racuchy.
OdpowiedzUsuń