Ekspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkową jest jednym z ulubionych ciast mojej rodziny. Ja także je uwielbiam! Ciasto powstało wiele lat temu pod wpływem chwili z połączenia mojego ulubionego kremu karpatkowego oraz składników, które posiadałam pod ręką. Od tamtej pory robię je dość często i zawsze jest hitem zjadanym z wielką przyjemnością. Nieprzesłodzona, kremowa masa doskonale komponuje się z kajmakiem oraz chrupiącymi, lekko solonymi migdałami. Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje idealna kremówka, to koniecznie wypróbujcie mój przepis!
Wielkość formy: 16 x 27 cm
Czas przygotowania: 25 minut
Czas oczekiwania: minimum 5 godzin
Ekspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkową - składniki:
Krem:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru) (*)
- 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej; 1 szklanka = 250 ml)
- 750 ml mleka
- 200g masła
Wierzch:
- 4-5 łyżek masy krówkowej
- 50g płatków migdałowych (**)
- sól
Dodatkowo:
- około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)
Ekspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkową - przygotowanie:
Krem:
500 ml mleka wlać do garnuszka i zagotować, a w pozostałym dokładnie rozmieszać budynie z cukrem. Następnie do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową z cukrem i energicznie mieszając odczekać aż wszystko razem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
(Budyń najlepiej przełożyć do miski oraz przykryć folia spożywczą, aby na jego powierzchni nie tworzył się "kożuszek". Można go też co co jakiś czas przemieszać.)
Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem.
(Budyń najlepiej przełożyć do miski oraz przykryć folia spożywczą, aby na jego powierzchni nie tworzył się "kożuszek". Można go też co co jakiś czas przemieszać.)
Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem.
(Wcześniej budyń można odrobinę przemieszać mikserem.)
Migdały:
Migdały z niewielka ilością soli podprażyć na suchej patelni.
(Płatki umieścić na rozgrzanej patelni i co jakiś czas mieszając odczekać do momentu lekkiego zarumienienia się.
Całość:
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub zabezpieczonej folią spożywczą ułożyć warstwę z połowy herbatników i następnie wyłożyć całą masę budyniową. Krem wyrównać oraz przykryć pozostałymi ciastkami. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać ją solonymi płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
Ekspresowa kremówka na herbatnikach z masą krówkową - dodatkowe informacje:
(*) Budynie powinny być standardowe, czyli 1 opakowanie na 500 ml mleka.
(**) Migdały możecie zastąpić dowolnymi orzeszkami lub całkowicie je pominąć. Wiem, że niektórzy nie lubią jak coś "zachodzi" im między zęby. Wtedy masę krówkową warto delikatnie oprószyć kilkoma szczyptami soli.
A dzisiaj właśnie mam ochotę na taki pyszny deserek.
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńOjej, aż slinka mi cieknie!:D
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSłodko, pysznie i ekspresowo! Tak to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńJa też :D
Usuńomomomomo le bym zjadła!
OdpowiedzUsuńSuper :) uwielbiam takie ciasta, mało wysiłku a efekt niezwykle apetyczny :)
OdpowiedzUsuńTo fakt <3
UsuńWygląda wyjątkowo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZ nagłej potrzeby na coś słodkiego takie ciasto to idealna propozycja:)
OdpowiedzUsuńI nie tylko! Robię to ciasto nawet na różne okazje.
UsuńBajeczne ciasto! <3
OdpowiedzUsuńPrawdziwe niebo dla zmysłów :)
<3
UsuńWygląda tak niesamowicie, że już od razu rezerwuję sobie kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńMega ciastko, ależ apetyczne :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńależ cudne ciacho
OdpowiedzUsuń