Kotlety panierowane w kaszy mannie to pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów panierowanych w bułce tartej. Panierka jest delikatna oraz przyjemnie chrupiąca i nie chłonie tak dużo tłuszczu jak bułka tarta. Przeważnie w taki sposób przyrządzam >> nuggestsy z kurczaka, lecz ostatnio moja rodzina stwierdziła, że kotlety schabowe oraz te z polędwicy wieprzowej w takiej wersji są najlepsze! Sprawdzicie? Polecam i życzę smacznego.
Ilość: 4 sztuki
Czas przygotowania: 20 minut
Kotlety panierowane w kaszy mannie - składniki:
Kotlety:
- 4 kawałki schabu/polędwicy wieprzowej
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy (opcjonalnie)
Do panierowania:
- 1 jajko
- kasza manna
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Kotlety panierowane w kaszy mannie - przygotowanie:
Mięso należy rozbić tłuczkiem do mięsa, ale nie za cienko. Następnie każdy kawałek delikatnie natrzeć przyprawami i kolejno obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz w kaszy mannie.
(Można użyć 2 jajek i kotlety panierować podwójnie.)
Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
(Najlepiej na średnim ogniu.)
Muszę przyznać, że nie jadłam jeszcze takich kotletów.
OdpowiedzUsuńSpróbuj!
UsuńChętnie zjadłabym takie kotlety :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Polecam i również pozdrawiam.
UsuńNigdy nie panierowałam kotletów w kaszy mannej, ale muszę koniecznie wypróbować ten sposób, gdyż wygląda to naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńSpróbuj!
UsuńInteresująca panierka 😁
OdpowiedzUsuńWarto ją wypróbować :D
Usuńale ciekawy pomysł na panierkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńPanierka prezentuje się smakowicie, tylko mięso muszę zastąpić czymś wege i chętnei przetestuję :-)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
Usuńuuuu pycha!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńO! Ale ciekawy pomysł. I sądziłam, że kasza manna będzie bardziej chłonąć tłuszcz,a tu niespodzianka.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńFajny pomysł na kotlety
OdpowiedzUsuńDzięki.
Usuńfajny pomysł na panierkę
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń