Kurczak pieczony z masłem czosnkowym to prosta propozycja na doskonałego kurczaka z zarumienioną i chrupiącą skórką, któremu naprawdę ciężko się oprzeć. Mięso wychodzi niezwykle miękkie, soczyste oraz posiada kuszący czosnkowo-maślany aromat. Możecie użyć gotowego masła czosnkowego lub przygotować je samodzielnie. Na końcu przepisu macie wskazówki. To kto wykorzysta mój łatwy przepis na smaczny obiad?
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: minimum 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kurczak pieczony z masłem czosnkowym - składniki:
- 1 kg dowolnych części z kurczaka (tym razem użyłam skrzydełek)
- przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 50g masła czosnkowego (*)
- 1-2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- masło/olej do wysmarowania formy
Kurczak pieczony z masłem czosnkowym - przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawą. Mięso odłożyć do lodówki na minimum 60 minut. Następnie umieścić je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Między kawałki kurczaka powtykać kawałki czosnku. Całość obłożyć wiórkami masła i posypać natką pietruszki.
Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku - 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ja posiadam piekarnik gazowy, który grzeje od dołu, więc dodatkowo w trakcie pieczenia kurczaka obracam na drugą stronę.)
Kurczak pieczony z masłem czosnkowym - dodatkowe informacje:
(*) Masło czosnkowe można przygotować samodzielnie. Do 50g miękkiego masła należy dodać 1 większy ząbek czosnku uprzednio przeciśniętego przez praskę oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do foremki i schłodzić w lodówce.
O mamo jak to smakowicie wygląda ♥️
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńBardzo ciekawy pomysł, jeszcze nie dodawałam masła do pieczonego drobiu.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować.
UsuńWygląda rewelacyjnie i na pewno też tak smakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńjeny ale pyszności!!
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńCiekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepysznie prezentuje się ten kurczak :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję.
UsuńZ rozkoszą zjadłabym takie mięsko
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszę zrobić koniecznie :) Takie proste danie.
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
UsuńWygląda apetycznie. Z chęcią wypróbuje.
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńSuper przepis choć nie dla mnie wegetarianki
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle fajny przepis! Z chęcią wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
Usuńnormalnie zgłodniałam, jszcze o tej porze....
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam czosnek
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńapetycznie wyglądA
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWczoraj przygotowałem skrzydełka, wszystko wysmarowałem odstawiłem na 2 h(temperatura pokojowa) w miseczce owiniętą folią i potem do lodówki na całą noc. Dzisiaj upiekłem...... Rewelacja - Dzięki - Pozdrawiam Antoni Henryk
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. A może zachowało się jakieś zdjęcie?
Usuń