Boczek pieczony z przyprawą do karkówki to prosty sposób na miękkie i aromatyczne mięso, które doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu jako wędlina na kanapki. Naprawdę wystarczy kilka składników, aby cieszyć się pysznym, samodzielnie przygotowanym mięsem. Jak upiec boczek? Koniecznie spróbujcie z przyprawą do karkówki. Smacznego!
>> Lubicie mięsa pieczone? Sprawdźcie pozostałe przepisy - klik.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 120 minut
Czas pieczenia: 60-90 minut
Boczek pieczony - składniki:
- 1-1,5 kg boczku wieprzowego
- 3 łyżki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania przyprawy do karkówki
- sól, pieprz
Boczek pieczony przygotowanie:
Przyprawy należy połączyć z olejem.
Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i wsadzić w nie małe kawałki czosnku). Tak przygotowane mięso owinąć w folię aluminiową oraz odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii).
Boczek piec około 1-1,5 godziny w 180 stopniach.
(Początkowo pod przykryciem, a pod koniec bez, aby boczek stał się rumiany. Boczek można również upiec w rękawie do pieczenia.)
W przepisie użyłam produktów ze sklepu Swojski Wyrób. Dziękuję.
Mój tata lubi taki boczek. Rewelacyjnie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńIdealne do Keto :) mniam!
OdpowiedzUsuń:D
Usuńsuper, taka wędlina własnej produkcji jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńPyszny, do tego świeże pieczywo i można zasiadać do stołu. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBomba, akurat się przyda na następną imprezę - domówkę, dzięki
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńTakie domowe wędliny są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
Usuń