Prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach to doskonałe domowe pieczywo, które może upiec każdy!
Chlebek jest naprawdę niezwykle łatwy w przygotowaniu i nie wymaga monotonnego wyrabiania ciasta, za czym sama nie przepadam.
Posiada chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny środek.
Smakuje rewelacyjnie i długo zachowuje swoją świeżość.
W końcu nie ma to jak domowy chleb, prawda?
Prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach - składniki:
(Forma o wymiarach około 15 x 27 cm, ew. średnia keksówka)
350g mąki pszennej
200g mąki żytniej (u mnie typ 720)
500 ml ciepłej wody
10g drożdży suchych/20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżka soli
Prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach - przygotowanie:
Drożdże świeże.
Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki oraz odrobiną ciepłej wody.
Zaczyn odstawić na około 5-10 minut, aby odrobinę podrósł.
Drożdże suche.
Dodajemy od razu do wszystkich składników.
Chleb.
Do większej miski przesypać mąkę, dodać, sól, drożdże (jeśli używamy suchych) i ciepłą wodę (nie gorącą!).
Całość przemieszać oraz połączyć z zaczynem drożdżowym (jeśli używamy drożdży świeżych).
Ciasto wyrabiać przez kilka minut do momentu dokładnego połączenia się składników (będzie klejące się, ale takie powinno być) i następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę przykryć bawełnianą ściereczką oraz odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto powiększyło swoją objętość.
Po tym czasie wierzch chleba należy delikatnie skropić zimną wodą i wstawić do piekarnika.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)
Gotowy chlebek ostudzić na kratce.
Taki chlebek na pewno jest pyszny. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńwspaniały!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńChyba skusze sie na ten przepis
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńBardzo ładnie się prezentuje, sam nigdy chleba nie piekłem ,mogę się jedynie domyślać smaku i zapachu jaki się roznosi po kuchni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Koniecznie spróbuj! To nic trudnego.
UsuńTakie domowe chlebki są najlepsze! My zawsze pieczemy w je w urządzeniu do wypieku chleba. W piekarniku niestety nie zawsze mi wychodził.
OdpowiedzUsuńMoże nie trafiłaś na dobry przepis?
UsuńMam drożdże w lodówce, ale jakoś nie mogę się zebrać do pieczenia chleba. Nawet przepis mam i wszystko kupiłam co mi potrzeba...
OdpowiedzUsuńCzasami tak bywa. Czekaj na wenę.
UsuńZgadzam się domowy najlepszy! I jak zwykle pyszności stworzyłaś.
OdpowiedzUsuńA co do wyrabiania ciasta chlebowego, to ja akurat lubię ten proces 🙂
:)
UsuńŚwietny chlebek :) domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej :)
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńSuper jest taki domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńDziwna sytuacja.
OdpowiedzUsuń?
Usuń