poniedziałek, października 18, 2021

Prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach



Prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach to doskonałe domowe pieczywo, które może upiec każdy!
Chlebek jest naprawdę niezwykle łatwy w przygotowaniu i nie wymaga monotonnego wyrabiania ciasta, za czym sama nie przepadam.
Posiada chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny środek.
Smakuje rewelacyjnie i długo zachowuje swoją świeżość.
W końcu nie ma to jak domowy chleb, prawda?

 
Prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach - składniki:
 
(Forma o wymiarach około 15 x 27 cm, ew. średnia keksówka)
350g mąki pszennej
200g mąki żytniej (u mnie typ 720)
500 ml ciepłej wody
10g drożdży suchych/20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżka soli

 
 Prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach - przygotowanie:
 
Drożdże świeże.
 Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki oraz odrobiną ciepłej wody. 
Zaczyn odstawić na około 5-10 minut, aby odrobinę podrósł.
 Drożdże suche.
 Dodajemy od razu do wszystkich składników.
Chleb.
Do większej miski przesypać mąkę, dodać, sól, drożdże (jeśli używamy suchych) i ciepłą wodę (nie gorącą!).
Całość przemieszać oraz połączyć z zaczynem drożdżowym (jeśli używamy drożdży świeżych).
Ciasto wyrabiać przez kilka minut do momentu dokładnego połączenia się składników (będzie klejące się, ale takie powinno być) i następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę przykryć bawełnianą ściereczką oraz odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto powiększyło swoją objętość.
Po tym czasie wierzch chleba należy delikatnie skropić zimną wodą i wstawić do piekarnika.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)
Gotowy chlebek ostudzić na kratce.

20 komentarzy:

  1. Taki chlebek na pewno jest pyszny. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie się prezentuje, sam nigdy chleba nie piekłem ,mogę się jedynie domyślać smaku i zapachu jaki się roznosi po kuchni.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe chlebki są najlepsze! My zawsze pieczemy w je w urządzeniu do wypieku chleba. W piekarniku niestety nie zawsze mi wychodził.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam drożdże w lodówce, ale jakoś nie mogę się zebrać do pieczenia chleba. Nawet przepis mam i wszystko kupiłam co mi potrzeba...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się domowy najlepszy! I jak zwykle pyszności stworzyłaś.
    A co do wyrabiania ciasta chlebowego, to ja akurat lubię ten proces 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny chlebek :) domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super jest taki domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziwna sytuacja.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger