Żeberka pieczone w rękawie to moja prosta propozycja idealna dla miłośników żeberek, która nie wymaga wielkich umiejętności.
Tak upieczone są mięciutkie, aromatyczne i delikatne w smaku.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam soczyste żeberka, szczególnie jak nie są tłuste, które zostały dobrze doprawione.Także możecie dodać swoich ulubionych przypraw i wypróbować mój banalny przepis na pyszne żeberka!
Żeberka pieczone w rękawie - składniki:
700g żeberek wieprzowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
Żeberka pieczone w rękawie - przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki.
Przyprawy wymieszać w miseczce.
Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 70 minut w 180 stopniach.
Przyprawy wymieszać w miseczce.
Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 70 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia rękaw można rozciąć, aby mięso nabrało rumianego koloru.
Oj, zjadłabym pieczone żeberka, ale z takich rękawów już dawno zrezygnowałam...
OdpowiedzUsuńDlaczego?
UsuńNo właśnie dlaczego?
UsuńSama żeberek nie jadam, ale często robię je w ten sposób dla męża.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam mniam. Ależ pyszna propozycja :))
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńJak ja dawno nie jadłam żeberek :-)
OdpowiedzUsuńA jaki masz ulubiony przepis?
UsuńUwielbiamy takie żeberka pieczone w rękawie.
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńPyszne danie, ja w weekend robiłam w takiej lepkiej marynacie;)
OdpowiedzUsuńPewnie też były pyszne.
UsuńCiekawy przepis, może i ja go wypróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńBardzo apetyczne, dawno nie jadłam takiego dania :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńmniammm ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMniam! Idealna propozycja na niedzielny obiad! Na pewno przygotuję!
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
UsuńPysznie prezentują się te żeberka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję i także pozdrawiam.
UsuńJak ja dawno żeberek nie jadłam... o matko!
OdpowiedzUsuńPora to nadrobić <3
Usuń:)
OdpowiedzUsuńSuche przyprawy mieszam z oliwą i tym nacieram żeberka, wtedy lepiej przylegają do nich.
OdpowiedzUsuńDobrze natarte na sucho również są aromatyczne.
Usuń