Muffinki z cydrem lub wodą gazowaną i jabłkami to babeczki, które przygotujesz w kilka chwil i zawsze wyjdą pyszne, mięciutkie oraz przyjemnie wilgotne.
Cydr nadaje ciastkom lekkości i sprawia, że są puszyste oraz zyskują na smaku.
Ja przeważnie używam cydru bezalkoholowego, ale z tym klasycznym też piekłam muffinki i przyznam, że alkohol nie jest w nich wyczuwalny.
Zamiast cydru możecie też dodać wodę gazowaną.
Zmieni się wtedy posmak, lecz muffinki nadal będą rewelacyjne!
Polecam!
.
Muffinki z cydrem lub wodą gazowaną i jabłkami - składniki:
(9 sztuk)
100g mąki pszennej
90g cukru (można nieco mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1 jajko
75 ml cydru jabłkowego lub wody gazowanej
50 ml oleju
Dodatkowo:
2 jabłka (małe)
Kruszonka:
1 łyżka masła
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki cukru
Muffinki z cydrem lub wodą gazowaną i jabłkami - przygotowanie:
Kruszonka.
Kruszonka.
Wszystkie składniki połączyć poprzez rozcieranie palcami.
(Masło powinno być zimne, a kruszonka powinna posiadać konsystencję małych piaskowych grudek.)
Muffinki.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka uprzednio pokrojone w grubszą kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać kruszonką.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka uprzednio pokrojone w grubszą kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać kruszonką.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Witam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, te muffinki wyglądają cudownie :) Pysznie!
Pozdrawiam cieplutko ♡
<3
UsuńTe muffinki wyglądają naprawdę rewelacyjnie!! Z chęcią sprawdzę, jak smakują!! :) Robię listę zakupów i lecę po składniki!
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt!
UsuńPrzyznam, że nie jadłam jeszcze takich muffinek.
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńSuper wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAle ciekawa wersja muffinek ❤
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńale świetne muffinki
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo fajny przepis, nie jadłam jeszcze takich muffinek ��
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńNie jadłam jeszcze takich muffinek. Muszę spróbować. ;)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńFajny pomysł na babeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam wszelkie muffinki. Są banalne w przygotowaniu i zawsze pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńCiekawy przepis a muffinki wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńCiekawy pomysł z tą wodą. Pisze z wodą bo cydr ewidentnie mi nie przypadł do gustu. Ale z jabluszkiem chętnie zjem babeczkę:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń