Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową idealnie sprawdzą się na zdrową przekąskę, pyszny deser lub także nawet jako śniadanie lub lekka kolacja na słodko.
Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i lekko wilgotne.
Moja córka zajada się nimi bez żadnych dodatków, a ja muffinki uwielbiam z polewą miodową, która nadaje całości pysznego posmaku i dodatkowej słodyczy.
Muffinki możecie przygotować z różnymi owocami.
U nas gościły już z malinami, truskawkami i nawet z jabłkiem.
Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis na zdrowe słodkości!
Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową - składniki
(około 8 sztuk)
1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml; zmieszałam mąkę pszenną z razową w proporcji 1:1)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 banan
Dodatkowo:
około 100g borówek
Polewa:
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
Opcjonalnie:
płatki migdałowe do posypania
Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową - przygotowanie:
Banana rozgnieść widelcem na w miarę jednolite puree.
W pierwszej miseczce wymieszać mąkę/mąki z proszkiem do pieczenia a w drugiej - jajko, mleko, olej oraz banana.
Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu delikatnie wmieszać borówki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą z nich wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą z nich wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Muffinki piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Polewa.
Roztopione masło wymieszać z miodem.
Wierzch babeczek posmarować polewą i opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.
Jaki pyszny deser. Pychota.
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńUwielbiam takie muffiny
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńWyglądają obłędnie, poproszę jedną... no może dwie ;)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKocham takie muffiny ❤
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszne muffinki
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńŚwietne niskokaloryczne muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. To prawda.
UsuńChętnie zjadłabym takie muffinki :D Prezentują się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
:*
UsuńWyglądają pysznie! Może w sobotę też zrobię... Borówki lubimy i już jakiś czas temu pojawiły się na naszym ryneczku :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńZdrowe muffinki są zawsze dobrym pomysłem sama często robię bez białego cukru. Bardzo ciekawa ta polewa miodowa.
OdpowiedzUsuńKoniecznie jej spróbuj.
UsuńSuper muffinki.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTakimi muffinkami można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńWspaniałe, dawno nie robilam mufinek.
OdpowiedzUsuńPora to nadrobić ;)
UsuńJaki świetny miodzik :)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny!
UsuńZ miodem muszą smakować obłędnie
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuń