czwartek, lipca 29, 2021

Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową


 
 
 

 
 Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową idealnie sprawdzą się na zdrową przekąskę, pyszny deser lub także nawet jako śniadanie lub lekka kolacja na słodko.
Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i lekko wilgotne.
Moja córka zajada się nimi bez żadnych dodatków, a ja muffinki uwielbiam z polewą miodową, która nadaje całości pysznego posmaku i dodatkowej słodyczy.
Muffinki możecie przygotować z różnymi owocami.
U nas gościły już z malinami, truskawkami i nawet z jabłkiem.
Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis na zdrowe słodkości!
 
 
 Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową - składniki

 (około 8 sztuk)
1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml; zmieszałam mąkę pszenną z razową w proporcji 1:1)
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 banan
Dodatkowo:
około 100g borówek
Polewa:
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
Opcjonalnie:
płatki migdałowe do posypania
 
 
 Zdrowe muffinki bez cukru z borówkami i polewą miodową - przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem na w miarę jednolite puree.
W pierwszej miseczce wymieszać mąkę/mąki z proszkiem do pieczenia a w drugiej - jajko, mleko, olej oraz banana.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
 (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu delikatnie wmieszać borówki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą z nich wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
 Muffinki piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Polewa.
 Roztopione masło wymieszać z miodem.
Wierzch babeczek posmarować polewą i opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.
 

28 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie, poproszę jedną... no może dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne niskokaloryczne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłabym takie muffinki :D Prezentują się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie! Może w sobotę też zrobię... Borówki lubimy i już jakiś czas temu pojawiły się na naszym ryneczku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowe muffinki są zawsze dobrym pomysłem sama często robię bez białego cukru. Bardzo ciekawa ta polewa miodowa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takimi muffinkami można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe, dawno nie robilam mufinek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z miodem muszą smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger