środa, lipca 07, 2021

Domowe lody śmietankowo-brzoskwiniowe, czyli miękkie lody z mleka zagęszczonego

 
 
 
 
 Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe, czyli miękkie lody z mleka zagęszczonego to deser, który przygotujecie zaledwie z kilku składników i to bez maszynki do lodów.
Wystarczy Wam mikser oraz kilka minut wolnego czasu.
Lody mają idealną konsystencję, nie są twarde, a wręcz przypominają tradycyjne lody sklepowe.
Ich pyszny posmak mleka zagęszczonego niesamowicie kusi oraz świetnie współgra z brzoskwiniowym variegato.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
 
 
Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe - składniki:
 
 (Pojemnik o pojemności 1 litra)
500 ml śmietanki 36%
300g mleczka zagęszczonego słodzonego (użyłam 2 tubek)
Dodatkowo:


Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe - przygotowanie:

Śmietanka i mleczko zagęszczone powinno być porządnie schłodzone.
Do miski przelać śmietankę i wycisnąć mleczko.
Całość zmiksować na na sztywną oraz jednolitą konsystencję.
Następnie dodać variegato i delikatnie przemieszać za pomocą łyżki.
Mesę przełożyć do pojemnika.
(Na wierzchu również można rozprowadzić odrobinę vergietto.)
Pudełko z lodami szczelnie zamknąć oraz wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 

Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe - dodatkowe informacje:

(*) Variegato, którego użyłam można mieszać z bazą lodową lub udekorować nim lody.
Produkty Serena mają lejącą się konsystencję, ale po zamrożeniu gęstnieją.
Do lodów możecie dodać zblendowane brzoskwinie.
 

18 komentarzy:

  1. Super przepis na domowe lody :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jakie one muszą być pyszne. Rewelacyjnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Po zdjęciach widać,że bardzo kremowe są te lody. I fajnie, że nie trzeba maszynki do lodów. Co roku obiecuje sobie zakup i tak mi schodzi już chyba 4 rok 🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to tylko marnowanie miejsca. Taką maszynkę użyjesz kilka razy i stoi.

      Usuń
  4. Uwielbiam domowe lody, choć u mnie królują głównie sorbety! Takich jeszcze nie robiłam, więc chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm wyglądają świetnie! I do tego te urocze wafelki.. gdzie można je zdobyć? :)
    Ja zwykle robię sorbety w lato na ochłodzenie, ale muszę wypróbować w końcu Twój przepis! Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wcinałabym aż by mi się uszy trzęsły 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzien dobry, lody wygladaja zachwycajaco i chcialabym je wypröbowac. Czy zamiast variegato mozna uzyc np. musu z malin lub innych owocöw? Z göry dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger