Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe, czyli miękkie lody z mleka zagęszczonego to deser, który przygotujecie zaledwie z kilku składników i to bez maszynki do lodów.
Wystarczy Wam mikser oraz kilka minut wolnego czasu.
Lody mają idealną konsystencję, nie są twarde, a wręcz przypominają tradycyjne lody sklepowe.
Ich pyszny posmak mleka zagęszczonego niesamowicie kusi oraz świetnie współgra z brzoskwiniowym variegato.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe - składniki:
(Pojemnik o pojemności 1 litra)
500 ml śmietanki 36%
300g mleczka zagęszczonego słodzonego (użyłam 2 tubek)
Dodatkowo:
3 łyżki variegato brzoskiniowego (*)
Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe - przygotowanie:
Śmietanka i mleczko zagęszczone powinno być porządnie schłodzone.
Do miski przelać śmietankę i wycisnąć mleczko.
Całość zmiksować na na sztywną oraz jednolitą konsystencję.
Następnie dodać variegato i delikatnie przemieszać za pomocą łyżki.
Mesę przełożyć do pojemnika.
(Na wierzchu również można rozprowadzić odrobinę vergietto.)
Pudełko z lodami szczelnie zamknąć oraz wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Domowe lody śmietankowe-brzoskwiniowe - dodatkowe informacje:
(*) Variegato, którego użyłam można mieszać z bazą lodową lub udekorować nim lody.
Produkty Serena mają lejącą się konsystencję, ale po zamrożeniu gęstnieją.
Do lodów możecie dodać zblendowane brzoskwinie.
Super przepis na domowe lody :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam.
UsuńWow, jakie one muszą być pyszne. Rewelacyjnie wyglądają.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPo zdjęciach widać,że bardzo kremowe są te lody. I fajnie, że nie trzeba maszynki do lodów. Co roku obiecuje sobie zakup i tak mi schodzi już chyba 4 rok 🤣
OdpowiedzUsuńDla mnie to tylko marnowanie miejsca. Taką maszynkę użyjesz kilka razy i stoi.
UsuńWcinałabym :)
OdpowiedzUsuńMiło!
UsuńUwielbiam domowe lody, choć u mnie królują głównie sorbety! Takich jeszcze nie robiłam, więc chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńMmm wyglądają świetnie! I do tego te urocze wafelki.. gdzie można je zdobyć? :)
OdpowiedzUsuńJa zwykle robię sorbety w lato na ochłodzenie, ale muszę wypróbować w końcu Twój przepis! Miłego dnia :)
Wafelki są z Biedronki. Pozdrawiam.
UsuńWcinałabym aż by mi się uszy trzęsły 🙂
OdpowiedzUsuń<3
Usuńdomowe lody to jest to
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDzien dobry, lody wygladaja zachwycajaco i chcialabym je wypröbowac. Czy zamiast variegato mozna uzyc np. musu z malin lub innych owocöw? Z göry dziekuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńTak, można.
Usuń