Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami i galaretką to mój wymysł sprzed ponad 6 lat.
Pamiętam jaką wtedy zrobił furorę, więc od czasu do czasu lubię przypomnieć sobie jego rewelacyjny smak oraz delikatną i puszystą konsystencję.
Ciasto to doskonale łączy smak wanilii i wiśni.
Samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc perfekcyjnie komponuje się delicjami.
Spróbujecie?
Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami i galaretką - składniki:
(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Spód:
100g okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka)
200g śmietanki 30-36%
4-5 łyżek cukru pudru (płaskich)
4 łyżeczki żelatyny (płaskie)
Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki wiśniowej
Wierzch:
1 opakowanie.150g delicji z nadzieniem wiśniowym
Opcjonalnie:
delicje do dekoracji
Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami i galaretką - przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody, ostudzić i pozostawić w lodówce do delikatnego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Kremówkę ubić na sztywno.
Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce).
Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.
Masę rozsmarować na biszkoptach oraz polać resztą galaretki.
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Wyglada naprawdę przepysznie
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNa bogato 😋😝😛🤗 Super przepis
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńAle on pięknie wygląda! Można go jeść oczami :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTaki sernik musi być pyszny. Pychota.
OdpowiedzUsuń:*
UsuńTo jest deser, który moja córka pochłonęłaby w całości; uwielbia galaretkę ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudownie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się z ogromną przyjemnością :D
<3
UsuńWygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńTakie proste a jakie genialne! Super serniczek na upały:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń