Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica to idealny pomysł na szybki obiad, który posmakuje nie tylko miłośnikom bułgarskich smaków.
Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, papryki i pasty lutenica jest rewelacyjne.
Dla tych, którzy nie znają tej pasty to dodam, że jest to świetna pasta warzywna, która sprawdza się w wielu potrawach.
Pasta lutenica składa się przed wszystkim z pomidorów oraz papryki.
To kto wypróbuje mój przepis na obiad?
Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica - składniki:
około 700g dowolnych części z kurczaka (u mnie 3 udźce)
200-250g pasty lutenica
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1/3 łyżeczki czubrycy
sól, pieprz
Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica - przygotowanie:
Kurczaka należy umyć, dokładne osuszyć i wymieszać z pastą oraz z przyprawami.
Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać paprykę uprzedni pokrojoną w słupki.
Całość przełożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia rękaw można ostrożnie przeciąć, aby skórka kurczaka nabrała rumianego koloru.
Koniecznie zajrzyjcie na stronę balkanito.pl, gdzie znajdziecie pyszne pasty, które pochodzą prosto z Bułgarii.
Wygląda bardzo zacnie. Mój maż na pewno by sobie pojadł takiego kurczaka.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo ciekawy pomysł z taką pastą. Coś jak martynata tylko mniej pracy. Bardzo mi się to podoba!😃
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńPewnie świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńO taaak!
UsuńGdybym jadła mięso, to skusiłabym się na takiego kurczaka, bo wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńPychotka! Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
Usuńtakiego kurczaka z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuń:)
Usuń