wtorek, czerwca 29, 2021

Galareta wieprzowa



Galareta z nóżek wieprzowych to klasyka, do której lubię czasami wracać.
Idealnie sprawdza się jako zimna przekąska podczas rodzinnych spotkań, choć ja ją przyrządzam tak bez okazji.
Pamiętajcie, że ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki.
Można także dodać różne warzywa.
Lubicie galaretę wieprzową?
 
 
Galareta wieprzowa - składniki:
 
 (8-10 małych salaterek)
 4 nóżki wieprzowe (średnie)
2 marchewki (duże)
1 pietruszka 
kawałek selera
 3-4 ząbki czosnku (wg gustu)
  2 liście laurowe
 4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól (do smaku)
Opcjonalnie:
1 puszka groszku (czasami pomijam)
 
 
Galareta wieprzowa - przygotowanie:
 
Nóżki oczyścić, umyć oraz przełożyć do garnka.
Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
 Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.
 Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz warzywa (w całości) i całość gotować do miękkości.
(Potrwa to kilka godzin. Warzywa z czosnkiem można wcześniej wyjąć.)
Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości oraz rozdrobnić, warzywa pokroić, a czosnek posiekać. 
Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować.
(Tutaj można też dodać groszek.)
Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić oraz wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. 
Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym).

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger