Galareta z nóżek wieprzowych to klasyka, do której lubię czasami wracać.
Idealnie sprawdza się jako zimna przekąska podczas rodzinnych spotkań, choć ja ją przyrządzam tak bez okazji.
Pamiętajcie, że ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki.
Można także dodać różne warzywa.
Pamiętajcie, że ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki.
Można także dodać różne warzywa.
Lubicie galaretę wieprzową?
Galareta wieprzowa - składniki:
(8-10 małych salaterek)
4 nóżki wieprzowe (średnie)
2 marchewki (duże)
1 pietruszka
2 marchewki (duże)
1 pietruszka
kawałek selera
3-4 ząbki czosnku (wg gustu)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól (do smaku)
pieprz, sól (do smaku)
Opcjonalnie:
Galareta wieprzowa - przygotowanie:
Nóżki oczyścić, umyć oraz przełożyć do garnka.
Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.
Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz warzywa (w całości) i całość gotować do miękkości.
Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.
Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz warzywa (w całości) i całość gotować do miękkości.
(Potrwa to kilka godzin. Warzywa z czosnkiem można wcześniej wyjąć.)
Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości oraz rozdrobnić, warzywa pokroić, a czosnek posiekać.
Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować.
Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości oraz rozdrobnić, warzywa pokroić, a czosnek posiekać.
Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować.
(Tutaj można też dodać groszek.)
Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić oraz wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym).
Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić oraz wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym).
Fajnie się prezentuje. I na pewno o wiele lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo lubię 🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńFajna galareta ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńojj dawno nie jadłam i z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńMusisz to nadrobić.
UsuńJAk dobrze ze przypomniałaśdawno nie robiłam
OdpowiedzUsuń:)
Usuń