Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie to moja jedna z ulubionych wersji pieczonego kurczaka.
Mnóstwo osób pisało mi, że piekąc całego kurczaka musi jeść suche, często bez smaku mięso, więc postanowiłam Wam zaprezentować prosty oraz niejednokrotnie sprawdzony przepis na idealnego, soczystego kurczaka.
Jego sekretem jest solanka, do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka.
Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawia, że całość znika w ekspresowym tempie.
Koniecznie sami się przekonajcie!
Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie - składniki:
1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg)
Solanka:
3 łyżki soli na 1 litr wody
Dodatkowo:
50g masła
1 łyżka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
1 łyżka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
5 gałązek natki pietruszki
Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie - przygotowanie:
Umytego kurczaka należy umieścić w garnku i zalać wodą mierząc jej ilość.
(Kurczak powinien być cały zakryty płynem.)
Następnie kurczaka należy wyjąć, wylać wodę i nalać tyle samo świeżej oraz wsypać sól: 3 łyżki na każdy litr wody.
(U mnie wyszło 2,5 litra wody, więc dodałam 7,5 łyżki soli.)
Wszystko razem dokładnie wymieszać i do garnka z osoloną wodą włożyć ponownie kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Po tym czasie kurczaka należy dokładnie osuszyć, a masło roztopić i porządnie wysmarować nim drób, również od wewnątrz.
(Uwaga! Masło i kurczak powinien mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało tak jakby zważoną, mydlaną konsystencję.)
Kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami oraz do środka włożyć gałązki natki pietruszki.
Nogi można związać.
Kurczaka umieścić na kratce do piekarnika piersiami do góry, a niżej wstawić blaszkę do której będzie spływał tłuszcz.
Piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Następnie należy zwiększyć temperaturę do maksimum i podpiec kurczaka przez kilka minut, aby skórka nabrała złotego koloru.
Po upieczeniu odczekać 15 minut, aby mięso odpoczęło i było bardziej soczyste.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
takiego kurczaka jeszcze nie robiłam, zazwyczaj robię tego na butelce ;)))
OdpowiedzUsuńNa butelce też robiłam i jest smaczny. Polecam solankę.
UsuńAle wygląda apetycznie! Aż mi ślinka cienknie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńIdealne jedzonko dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńWygląda smacznie, ale u nas by się nie sprawdził. Ja zjadłabym troszkę w pierwszy dzień, a partner by potem tydzień dojadał :D
OdpowiedzUsuńMożna tak przygotować np. same udka, ewentualnie użyć jako dodatek do sałatki.
UsuńDawno już nie jadłam kurczaka, fajnie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńmmmm ale bym takiego zjadła ;)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Polecam!
UsuńAleż on smakowicie wygląda! Musze przyznać, że jeszcze nigdy nie piekłam kurczaka w całości, ale może kiedyś się przekonam ;)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest rewelacyjny!
UsuńSoczysty i mega apetyczny, Dianka wypróbuję Twój pomysł na kurczaka <3
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt <3
UsuńPiekłam kurczaka w soli, ale takiego z solanki jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis do wypróbowania. 😊
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńAle świetny przepis :) Obiad dla całej rodziny :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńDziś natrafiłem na przepis.
Co mi się nie podoba to to, że kapiący tłuszcz z kurczaka na blaszkę po prostu się pali.
Musiałem włożyć na blaszkę i podlać wodą.
Niebawem powinien być gotowy, ciekawe jak będzie smakował.
Pozdrawiam
Można upiec i na blaszce. W przypadku zwykłego masła może się ono palić, ale jeśli użyjemy klarowanego to nie będzie tego problemu. Proszę pochwalić się efektem.
UsuńSkorzystałam z pomysłu na solankę. 🙂 Ale jak dla mnie ta nóżka wygląda na wpół surową. 🤷🤷 Nie jadłam ale mówię tak z wizualnej strony.
OdpowiedzUsuńTakie światło i flash :) Ale była upieczona.
Usuń