Biszkopt piernikowy do ciast i tortów to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje.
Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
Jest delikatny, puszysty oraz cudownie pachnie piernikiem.
Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie
obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w
zależności od wielkości biszkoptu.
Ps. Polecam również inne moje propozycje na uniwersalne biszkopty:
- Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik
- Biszkopt kakaowy - klik
- Kakaowy spód biszkoptowy - klik
Biszkopt piernikowy do ciast i tortów - składniki:
(Tortownica o średnicy 18 cm)
3 jajka
100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki; 1 szklanka =250 ml)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
2 łyżki kakao (płaskie)
2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
(Tortownica o średnicy 22-24 cm) (*)
5 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
3 łyżki kakao (płaskie)
3 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
(Tortownica o średnicy 25-26 cm) (**)
7 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki cukru (160g)
1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
4 łyżki kakao (płaskie)
3,5-4 łyżeczki przyprawy do piernika
Biszkopt piernikowy do ciast i tortów - przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao.
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z przyprawą do piernika oraz kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.
Biszkopt piernikowy do ciast i tortów - dodatkowe informacje:
(*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm.
W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.
(**) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
Przykładowe wykorzystanie biszkoptu:
Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem mascarpone - klik
Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem mascarpone?! Z niecierpliwością czekam na przepis! <3
OdpowiedzUsuńBędzie już wkrótce <3
UsuńFajny przepis. Polecę mamie.
OdpowiedzUsuńWarto!
UsuńMoże w końcu spróbuje zrobić tort :) Wydaje się proste . Choć ja mam 2 lewe ręce do pieczenia 😂
OdpowiedzUsuńSpokojnie, to proste.
UsuńAle pyszna oraz idealmna propozycja na zbliżający się okres Świąt, gdzie jakby nie bylo pierniki wiodą prym :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńpycha ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper, idealny do świątecznych ciast :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńIdealny! <3 Korzenny, aromatyczny i pyszny :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTrocik piernikowy! Mniami, ale mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKochana biszkopt piernikowy to świetny pomysł, ale jaki ten torcik cudny. Dla mnie idealny 💗
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńSuper ❤ Z pewnością wypróbuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy ❤
www.twinslife.pl (klik)
Polecam!
UsuńWygląda bardzo apetycznie! A wersja piernikowa jest idealna na okres zbliżających się świąt :) Aż mam ochotę skorzystać z Twojego przepisu i zrobić jakiś świąteczny torcik :))
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńSuper! Świetny przepis na świąteczny tort. Z przyjemnością skorzystam.
OdpowiedzUsuńMiło mi i czekam na efekt.
UsuńBiszkopt idealny, już czuję jego zapach
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiernikowy biszkopt - brzmi jak niebo w gębie dla mojego partnera :D
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńIdealny biszkopt, super :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyjątkowy przepis ! Biszkopt wyszedł fantastyczny. Dziękuje ! Żałuję, że nie mogę zamieścić zdjęcia tortu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Zdjęcie można podesłać przez fb lub ig. Z chęcią umieszczę je na stronie.
Usuń