Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem to prosta oraz szybka propozycja na puszyste i delikatne placuszki, które idealnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub też pyszna przekąska.
Możecie do nich użyć dowolnych owoców i za każdym razem będzie smacznie!
Uwierzcie, że warto skorzystać z tego przepisu.
Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem - składniki:
(około 19 sztuk)
250 ml kefiru
1 jajko
1 łyżka miodu
200g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1-2 gruszki
Ponadto:
olej do smażenia
Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem - przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę, a gruszki pokroić w niewielką kostkę.
Następnie do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, dodać miód i kefir z żółtkami.
Całość zmiksować na jednolitą konsystencję oraz połączyć z gruszkami.
Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej.
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu.
Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu.
zawsze lubiłam takie racuszki :)))
OdpowiedzUsuńJa także!
UsuńJej, ale bym sobie zjadła takie racuchy. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNigdy nie jadłam wersji z gruszkami. Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować <3
UsuńJak ja uwielbiam racuchy, te z gruszką spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńdusiiiakblog.blogspot.com
Polecam!
UsuńJadłam ostatnio! Trzeba będzie wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńCudowne, puszyste i mega apetycznie racuszki! <3
OdpowiedzUsuńJem oczami :D
Miło mi <3
UsuńUwielbiam takie racuszki ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
Usuńpyszności <3
OdpowiedzUsuńhttp://dorey-doorey.blogspot.com
Miło mi.
UsuńWiele osób lubi :)
OdpowiedzUsuńA Ty nie?
UsuńMuszę zrobić takie racuchy 😊
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńSuper racuszki, z gruszkami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńTakiej wersji racuchów nie jadłam ale następnym razem chętnie wypróbuję. Najczęściej goszczą u nas serowe bądź tradycyjne z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj takich i dać znać czy smakowały.
UsuńO jejku wyglądają przepysznie i te gruszki. Mniam 😘
OdpowiedzUsuńMi mi <3
UsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńOj!!! Coś czuję, że wlecą jutro na śniadanie!
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńIdealne racuszki i jaki fajny dodatek: gruszki! Pycha :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMega racuszki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń