Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką to pyszne połączenie sera, gruszek oraz chrupiącego, kokosowego wierzchu.
Sernik jest kremowy, bardzo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach.
Dodam też, że zawsze się udaje oraz nigdy nie opada!
To kto będzie go piekł?
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - składniki:
(Tortownica o średnicy około 20 cm)
Ciasto na spód:
3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki cukru pudru
Ciasto na spód:
3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki cukru pudru
50g masła/margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
3 jajka
500g serka homogenizowanego naturalnego/twarogu mielonego lub z wiaderka (*)
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Gruszki:
3 średnie gruszki
4 łyżek soku z cytryny
Masa serowa:4 łyżek soku z cytryny
3 jajka
500g serka homogenizowanego naturalnego/twarogu mielonego lub z wiaderka (*)
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wierzch kokosowy:
100g wiórek kokosowych
50g masła
50g cukru pudru
100g wiórek kokosowych
50g masła
50g cukru pudru
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - przygotowanie:
Przygotować kokosową pierzynkę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
Gruszki.
Obrane gruszki pokroić w kostkę oraz wymieszać z sokiem z cytryny.
Przygotować ciasto na spód.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim formę wysłaną papierem do pieczenia.
Tak przygotowany spód nakłuć widelcem i podpiec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować masę serową.
Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Obrane gruszki pokroić w kostkę oraz wymieszać z sokiem z cytryny.
Przygotować ciasto na spód.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim formę wysłaną papierem do pieczenia.
Tak przygotowany spód nakłuć widelcem i podpiec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować masę serową.
Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać ser, proszek budyniowy, cukier waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
Na końcu masę delikatnie połączyć z uprzednio ubitymi na sztywno białkami.
Na końcu masę delikatnie połączyć z uprzednio ubitymi na sztywno białkami.
Sernik.
Gruszki równomiernie umieścić na podpieczonym spodzie.
Następnie przelać masę serową, a na wierzch zetrzeć schłodzoną kokosową pierzynkę.
Całość przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły) i wstawić do piekarnika.
Piec około 60 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową.
Całość przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły) i wstawić do piekarnika.
Piec około 60 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową.
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką - dodatkowe informacje:
(*) Sernik ten piekłam już niejednokrotnie z różnym serami.
Z każdym wyszedł smaczny i bardziej lub mniej kremowy.
Jednakże jeśli użyjecie mielonego twarogu lub dobrej jakości, gęstego sera z wiaderka to zalecam dodanie do masy około 3 solidnych łyżek śmietany lub około 1/3 szklanki mleka.
Cudny!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJeszcze nie jadłam takiego sernika. Pychota.
OdpowiedzUsuńSpróbuj :)
UsuńPychotka :) Ostatnio mam wielką fazę na serniki :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńJa do wypieków nie mam niestety talentu, dlatego tym bardziej podziwiam jakie pyszne ciacho zrobiłaś :) Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ten sernik każdemu się udaje, więc dasz radę ;)
UsuńPołączenie gruszki i kokosu musi być naprawdę świetne :)
OdpowiedzUsuńOj jeeeest <3
UsuńAle pyszności :) sernik i kokos to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńŚwietny sernik, nie jadłam jeszcze z gruszkami:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie skorzystaj z przepisu. Polecam.
UsuńPyszny serniczek :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńHmmm znajomi to muszą lubić Ciebie odwiedzać. :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie ostatnio rzadko ;)
UsuńWygląda naprawdę dobrze! Może go kiedyś przetestuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńDla amatarów takich smaków ;)
OdpowiedzUsuńA ty takie połączenie lubisz czy nie?
UsuńSernik, gruszki, kokos. Po prostu ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMuszę podrzucić teściowi przepis, żeby mi zrobił :D
OdpowiedzUsuńAle masz dobrą teściową :D
UsuńPyszne połączenie, bardzo lubię serniki i kokos, a z gruszką musi smakować w ogóle wybornie :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny i bardzo go lubię.
UsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyglada wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńuWIELBIAM SERNIKI TERAZ OSTATNIO MAM FAZE SERNIKOW MUSI PYSZNIE SMAKOWAC
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować.
UsuńWygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTroszke zmodyfikowałam dodając ok.pół kostki roztopionego gorącego masła + 2łyżki śmietany na 80 dkg sera wyszedł przepyszny
OdpowiedzUsuńCieszę się <3 A ma Pani zdjęcie?
UsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń