Placki z cukinii z jabłkiem i nasionami chia to idealna propozycja na zdrowy posiłek, który można zabrać również do szkoły lub pracy.
Są pyszne, takie puszyste oraz delikatne.
Cukinia z jabłkiem stanowi świetny duet, a nasiona chia odznaczają się wieloma pozytywnymi właściwościami.
Cukinia z jabłkiem stanowi świetny duet, a nasiona chia odznaczają się wieloma pozytywnymi właściwościami.
Zresztą spróbujcie tego połączenia i przekonacie się, że placuszki są warte przygotowania częściej.
- Placki z cukinii i żółtego sera - klik
- Delikatne placuszki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym - klik
- Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) - klik
- Placki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką - klik
- Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią - klik
- Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe) - klik
- Delikatne placuszki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym - klik
- Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) - klik
- Placki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką - klik
- Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią - klik
- Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem (bezglutenowe) - klik
Placki z cukinii z jabłkiem i nasionami chia - składniki:
(około 12 sztuk)
200-250 cukinii
200-250 cukinii
1 jabłko
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 łyżki cukru/ksylitolu (dowolnego słodzidła; może być miód, erytrol itp.)
2 łyżeczki nasion chia
Dodatkowo:tłuszcz do smażenia
Placki z cukinii z jabłkiem i nasionami chia - przygotowanie:
Umytą cukinię zetrzeć (młodą ze skórką) wraz z obranym jabłkiem na tarce o grubych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, jabłko, mąkę, żółtka, cukier oraz nasiona chia.
Na końcu całość delikatnie połączyć z pianą z białek.
Placki smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Białka ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, jabłko, mąkę, żółtka, cukier oraz nasiona chia.
Na końcu całość delikatnie połączyć z pianą z białek.
Placki smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
oo! a to coś nowego! nie pomyślałam żeby połączyć cukinie z jabłkiem! A to dobre!
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńTakich placków jeszcze nie jadłam. Pychota.
OdpowiedzUsuńSpróbuj <3
UsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper puszyste placuszki ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńUwielbiam zarówno placki z cukinii i placki z jabłkami ale jeszcze ich nie łaczyłam w jedno :D
OdpowiedzUsuńJa również. Spróbuj takiego połączenia.
UsuńPrezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i również pozdrawiam.
UsuńDobry pomysł z dodaniem ubitej piany z białek, placuszki są na pewno bardziej puszyste.
OdpowiedzUsuńZawsze tak robię.
UsuńPołączenia jabłka i cukinii jeszcze nie próbowałam. Ale ciekawi mnie.
OdpowiedzUsuńJest pyszne, więc polecam.
UsuńAleż pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuńZawsze takie wychodzą <3
UsuńZjadłabym takie placki:)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńRobiłam parę razy placki z cukinii, ale nigdy nie wychodza mi takie, jak trzeba. A z jabłkiem jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńA co z nimi nie tak?
Usuńsuper pomysł na cukinię!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńŚwietne, muszę wypróbować ☺
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńCukinia na słodko coraz częściej do mnie przemawia, ale wciąż jeszcze nie miałam okazji tego przetestować :D
OdpowiedzUsuńMusisz to nadrobić!
UsuńUwielbiam cukinie pycha obiad
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńBardzo smakowite placuszki :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSmacznie to sobie wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTakiej kompozycji jeszcze nie jadłam, bardzo chętnie przygotuje dla moich łasuchów :-)
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuń