Ciasteczka jak miękkie batoniki musli?
Tak! A nawet lepsze!
Robiłam je już mnóstwo razy i każdy znikały zdecydowanie za szybko.
Idealnie nadają się na słodką przekąskę, która przy okazji zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego.
Ciasteczka są miękkie, a to dzięki dodatkowi preparowanych zbóż.
Jednakże jeśli wolicie chrupiące pyszności to możecie podmienić je na odrobinę więcej mąki.
Mimo wszystko zapewniam, że przedstawiona wersja smakuje rewelacyjnie.
Kto się skusi?
Ciasteczka jak miękkie batoniki musli - składniki:
(około 15 sztuk)
100g masła
120g cukru/ksylitolu
1 jajko
100g musli (płatków z bakaliami)
50g mąki pszennej
20g zbóż ekspandowanych/preparowanych (*)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Ciasteczka jak miękkie batoniki musli - przygotowanie:
W dużej misce utrzeć masło ze szczyptą soli oraz cukrem/ksylitolem.
Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać, musli, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni.
Na końcu do masy wmieszać zboża ekspandowane/preparowane.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce. Dla bezpieczeństwa przed rozpłynięciem się masy można użyć formy do muffinków (**).)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce. Dla bezpieczeństwa przed rozpłynięciem się masy można użyć formy do muffinków (**).)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i nabiorą odpowiedniej konsystencji.
(*) Ja użyłam mieszanki lekkich zbóż, ale równie dobrze sprawdzi się ryż preparowany.
(**) Ciasteczka możecie zrobić w formie batoników, np. jak zrobiłam to tu - klik.
bardzo lubię takie ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńSuper. Ja również.
UsuńNa pewno pojadłabym sobie takie ciasteczka. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńSą pyszne!
UsuńBardzo lubię tego typu ciasteczka. Nie dość, że apetyczne, to jeszcze zdrowe :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńMuszę kiedyś zrobić takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńUwielbiam takie ciasteczka więc chętnie wypróbuję Twój przepis 😊
OdpowiedzUsuńWarto <3
UsuńMuszą być bardzo smaczne te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńZnikają ekspresowo <3
UsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńI ja <3
UsuńUwielbiam takie, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńKoniecznie warto je upiec <3
Usuńale kusisz tymi ciasteczkami :)
OdpowiedzUsuńBo są pyszne <3
UsuńLubicie na słodko :)
OdpowiedzUsuńSłodkie umila życie ;)
UsuńŚwietne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNo niezaprzeczalnie z przyjemnościa bym je spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńZjadłabym parę do kawki :)
OdpowiedzUsuńPodesłać? ;)
UsuńPochrupałabym je z chęcią :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne!
Usuńbrzmi kusząco ;)
OdpowiedzUsuńI zapewniam, że ciacha takie są :D
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMniam! Koniecznie muszę przygotować! Świetny pomysł na drugie śniadanie! Yumi!
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńWyglądają smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPolecam je przygotować.
Usuńfajne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam takie <3
OdpowiedzUsuńI ja <3
UsuńCzy dobrze rozumiem, że można ciasto wyłożyć na blaszkę a po upieczeniu pokroić na ciasteczka? Czy jednak lepiej zrobić pojedyncze ciastka.
OdpowiedzUsuńTak, można ciasto wyłożyć i później po kroić. Ja najczęściej używam formy do muffinek, bo wtedy mają idealny kształt, a masa ma tendencję do "rozlewania się" na boki.
Usuń