Racuszki budyniowe z miodem to pyszny posiłek na słodko lub też deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Są naprawdę rewelacyjne, więc często goszczą w moim domu.
Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy.
I do tego pyszny miodek oraz owoce.
Uwierzcie, że takie połączenie pokochają nawet niejadki, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy.
I do tego pyszny miodek oraz owoce.
Uwierzcie, że takie połączenie pokochają nawet niejadki, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Racuszki budyniowe z miodem - składniki:
(około 20 sztuk)
1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (można też użyć innego smaku)
1 łyżeczka cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia
Ponadto:
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia
Ponadto:
miód do podania
Opcjonalnie:
ulubione owoce
ulubione owoce
Racuszki budyniowe z miodem - przygotowanie:
Jogurt, kefir lub maślankę rozmieszać z jajkiem i szczyptą soli.
Następnie należy dodać cukier/ksylitol, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto "odpoczęło".
(Dzięki temu racuszki będą bardziej puszyste.)
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek. Można robić większe.)
Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
Podawać polane miodem i z ulubionymi dodatkami.
Moja córka uwielbia pyłek pszczeli, który mogłaby jeść łyżkami.
o jaaa jakie to smaczne się wydaje!
OdpowiedzUsuńPyszne :) Polecam.
UsuńUwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńuwielbiam placuszki w każdym wydaniu :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRacuszki uwielbiam, ale za miodem nie przepadam zbytnio.
OdpowiedzUsuńTo miód można pominąć ;)
UsuńZapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńWyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJakie pysznosci! Smaczne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPrzepyszne racuszki i jakie puszyste. Miód lipowy, zazdroszczę, u mnie lokalni pszczelarze nie mają w tym roku. Pozdrawiam Alicja.
OdpowiedzUsuńZapraszam do zakupu ze wspomnianej pasieki. Pycha!
UsuńRacuszki prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i również pozdrawiam.
UsuńCzęsto placuszki słodzę miodem. Wszyscy uwielbiamy :-)
OdpowiedzUsuńSuper.
Usuńna takie racuszki namawiać mnie nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńO ja Cię mega pyszności- ślinka sama cieknie
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNic nie piszesz kiedy dodać mąkę.Pozdrawiam.Właśnie zamierzam je robić.Będę eksperymentować bo nikt jakoś nie napisał że je zrobił a ja za chwilę idę do kuchni i robię.
OdpowiedzUsuńTo nowy przepis. Mąkę dodać z cukrem.
Usuńświetny pomysł na leniwe śniadanie! :) chętnie przygotuję! :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńSkąd Pani bierze te fantastyczne pomysły🤗
OdpowiedzUsuńMiło mi. Tu akurat inspiracja, ale lubię tworzyć przepisy z tego co mam pod ręką.
UsuńUwielbiam racuchy, a tak dawno ich nie jadłam
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj zaprezentowany przepis :)
UsuńNIe ma to jak racuszki ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńAle te placuszki super wyglądają, mniam!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog ♥
<3
UsuńSmakowicie się prezentują 🤩
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam takie placuszki i może jeszcze dzisiaj upiekę, bo mam akurat budyń i wszystkie składniki :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńPochwal się czy smakowały <3
UsuńCudne placuszki ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńja przez Ciebie chyba skończę z tą dietą haha
OdpowiedzUsuńAle te placki nie są jakieś mocno kcal ;)
UsuńPysznie, miód i owoce to super dodatki :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńDobry pomysł, który wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
Usuńna takie placuszki to ja się piszę
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńWidać, że lubisz gotować, kto by wziął taki wielki słój miodu lipowego, gdyby codziennie nie gotował? :D Wyglądają na naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńZbliża się sezon przeziębień, więc profilaktycznie zajadamy miód lipowy. Na infekcje jest doskonały.
UsuńWygladają przepysznie, lubię różnego rodzaju placuszki i racuszki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zapiszę przepis i może za jakiś czas go wypróbuje.
Polecam i czekam na efekt :)
UsuńWspaniały przepis jak zawsze miód mam to zrobie
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSuper wyrosły ci te racuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUWielbiam racuchy :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCiasto wyszlo bardzo geste wogolr nie plywalo wiec nie wiem jak to innym wychodziło
OdpowiedzUsuńMoże pomyliła coś Pani z proporcjami?
Usuń