Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi to moja wersja klasyki, w której bułkę tartą zastąpiłam płatkami.
Tak przygotowana fasolka jest doskonałym dodatkiem do dania głównego lub pomysłem na szybką przekąskę.
W mojej rodzinie wszyscy ją uwielbiają!
Ilość masła i płatków możecie modyfikować według swoich preferencji, ponieważ jedni wolą maślany posmak, a inni więcej chrupiących płatków.
Polecam!
Spróbujecie?
Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi - składniki:
500g fasolki szparagowej
3-4 łyżki masła
3 łyżki płatków owsianych
Ponadto:
sól do wody i smaku
Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi - przygotowanie:
Fasolkę umyć, poodcinać końce i w zależności od wielkości zostawić w całości lub przekroić na 2-3 części.
Tak przygotowaną fasolkę ugotować na parze albo w osolonej wodzie.
(Fasolka powinna być miękka, ale jędrna oraz nierozgotowana.)
Masło roztopić na patelni i następnie połączyć z płatkami owsianymi.
Całość podsmażać do momentu aż płatki delikatnie się zarumienią.
Po tym czasie dodać fasolkę i wszystko razem dokładnie wymieszać.
(Opcjonalnie doprawić do smaku.)
Podawać solo lub jako dodatek do obiadu.
Dziś na obiad miałam fasolkę szparagową :) Uwielbiam ją ;)
OdpowiedzUsuńJa również. A jaką wersję lubisz najbardziej?
UsuńZ zasmażka :D
Usuń:)
UsuńLubię taką fasolkę z płatkami migdałów :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić z płatkami migdałowymi <3
UsuńLubię fasolkę szparagową ale z płatkami owsianymi jeszcze nie jadłam 😊
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńTakiego połączenia nie miałam jeszcze okazji próbować.
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńUwielbiam fasolkę szparagową. W takiej wersji jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować.
UsuńProsto i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Dziękuję.
UsuńUwielbiam fasolkę ;) najlepiej z bułką tartą.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale bym zjadła! mega!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
Usuńhmm nie jestem fanką fasolki, ale może zasmakowałaby mi w takim właśnie wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj!
UsuńOoo, fasolkę szparagową uwielbiam, niestety moje dzieci nie podzielają tego entuzjazmu ;)
OdpowiedzUsuńMoja córka w zupie zje, a ostatnio z bułką tartą nie chciała spróbować. Zrobiłam z płatkami i szybko poszła, tak jak i teraz z bułką oraz w każdej wersji :D
UsuńOja, uwielbiam fasolkę szparagowa z bułką tartą, z płatkami nigdy nie jadłam, ale nie wiem czy pokonalyby bułkę tartą :p
OdpowiedzUsuńZdrowiej, a też bardzo smacznie.
UsuńNigdy nie jadłem z płatkami owsianymi ...
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Taki mój mały wymysł, który się sprawdził wśród mojej rodziny.
UsuńChętnie wypróbuję przepis i zrobię sobie takie danie jutro na obiad :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Super. Koniecznie pochwal się efektem <3
UsuńFasolkę szparagową bardzo lubię wiec koniecznie wyprobuje takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt <3
UsuńMmmm!Pyszności! Płatki owsiane są bardzo ajna alternatywa dla bułki tartej!
OdpowiedzUsuńTo prawda i dziękuję.
UsuńPychotka :) Fasolkę szparagową mogłabym jeść w ilości każdej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. To tak samo jak ja ;)
Usuń