niedziela, maja 10, 2020

Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami




Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami to idealna propozycja nie tylko na smaczne śniadanie oraz kolację, ale nadają się też na ekspresowy obiad bez mięsa.
 Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają.
 Ich nadzienie możecie urozmaicić o ulubione dodatki, ale koniecznie najpierw wypróbujcie pieczarki oraz ciągnącyyy się seeer!
U nas zawsze znikają solo lub z mnóstwem świeżych warzyw.
Pasują też do różnych sosów.
Polecam!

Ps. Jeśli lubicie racuchy na słodko to koniecznie skorzystajcie z przepisu na Racuchy drożdżowe z jabłkami według sprawdzonej receptury mojej mamy - klik.


Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - składniki:

(około 17 sztuk)
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru (płaska)
 200 ml mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
Dodatkowo:
6-7 pieczarek
4 plastry żółtego sera
Ponadto:
olej do smażenia


Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - przygotowanie:

Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut.
 W międzyczasie ser należy pokroić w kostkę, a obrane pieczarki w plasterki.
Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Do masy z drożdżami wbić jajko oraz wsypać przyprawy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z serem i pieczarkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami.


Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - dodatkowe informacje:

(*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.
 

57 komentarzy:

  1. fajna wersja bo zawsze jadłam na słodko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego 2x drożdże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25g świeżych drożdży
      1 łyżeczka drożdży (płaska)

      Usuń
    2. Aha, tuuu :) Dziękuję, poprawiłam. Powinno być cukru.

      Usuń
  3. Fajnie, ze przypomniałaś mi o racuchach. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam, a po prostu je uwielbiam! Najczęściej jednak robiłam z jabłkami, czasami z gruszka jak akurat był sezon na gruszki. Jeszcze nie przyrządzałam w wersji wytrawnej z żóltym serem, ale coż. Wszystko przede mną :)

    W ostatnim czasie lubię placuszki. RObiłam już placuszki z cukinią, placuszki bananowe. Dzisiaj zastanawiałam sie nad obiadem i prawdopodobnie zrobie własnie takie wytrawne racuszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich racuchów jeszcze nie jadłam. Na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne. Takich na wytrawnie jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam racuchów innych niż na słodko. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja całe życie racuchy tylko na słodko i nawet nie wpadłam na pomysł zeby je zrobić w taki sposób :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Omg uwielbiam racuchy, ale nigdy nie przyszło mi do glowy, żeby zrobić je z nadzieniem. Trzeba będzie sprobować póki siedzę w domu

    Pozdrawiam!
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wytrawnych racuszków nigdy nie jadłam, muszą być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh jak ja lubię takie placuszki, racuszki! :D i na słodko i na słono :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszę jaki fajny pomysł :-)Idealne na śniadanie i kolacje :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności tutaj dzisiaj u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na racuchy, ser i pieczarki to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi narobiłaś apetytu! Ciekawe, czy moim dziewczynom by smakowały? Muszę sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny przepis, chcę wypróbować, ale nie widzę ilości mleka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile mleka? Nie ma podane w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajna propozycja np., na kolację, kiedyś wypróbuję... pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. A ile tego mleka bo w przepisie nie ma?

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam zamiar zrobić te racuchy. Czy smaży się je w głębokim oleju?

    OdpowiedzUsuń
  20. "Przepychota, musisz mamo robić częściej" jak powiedziały moje dzieci :) więcej soli (jak dla mnie) i sporo posiekanej natki pietruszki i faktycznie bardzo dobre. Tylko ciasto mi praktycznie nie urosło ale pewnie dlatego że tutaj w przepisie od razu całą mąkę się dodaje a nie robi rozczyn najpierw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto po odstaniu powinno podrosnąć. Nie trzeba robić rozczynu.

      Usuń
  21. Dodaje jeszcze papryki, pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger