Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami to idealna propozycja nie tylko na smaczne śniadanie oraz kolację, ale nadają się też na ekspresowy obiad bez mięsa.
Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają.
Ich nadzienie możecie urozmaicić o ulubione dodatki, ale koniecznie najpierw wypróbujcie pieczarki oraz ciągnącyyy się seeer!
U nas zawsze znikają solo lub z mnóstwem świeżych warzyw.
Pasują też do różnych sosów.
Polecam!
Ps. Jeśli lubicie racuchy na słodko to koniecznie skorzystajcie z przepisu na Racuchy drożdżowe z jabłkami według sprawdzonej receptury mojej mamy - klik.
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - składniki:
(około 17 sztuk)
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru (płaska)
200 ml mleka
200 ml mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
Dodatkowo:
6-7 pieczarek
4 plastry żółtego sera
Ponadto:
olej do smażenia
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - przygotowanie:
Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut.
Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut.
W międzyczasie ser należy pokroić w kostkę, a obrane pieczarki w plasterki.
Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Do masy z drożdżami wbić jajko oraz wsypać przyprawy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z serem i pieczarkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - dodatkowe informacje:
(*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.
fajna wersja bo zawsze jadłam na słodko!
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńPuchatki :)
OdpowiedzUsuńPyszne puchatki :D
UsuńDlaczego 2x drożdże?
OdpowiedzUsuń2x? Jest 25g...
Usuń25g świeżych drożdży
Usuń1 łyżeczka drożdży (płaska)
Aha, tuuu :) Dziękuję, poprawiłam. Powinno być cukru.
UsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńFajnie, ze przypomniałaś mi o racuchach. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam, a po prostu je uwielbiam! Najczęściej jednak robiłam z jabłkami, czasami z gruszka jak akurat był sezon na gruszki. Jeszcze nie przyrządzałam w wersji wytrawnej z żóltym serem, ale coż. Wszystko przede mną :)
OdpowiedzUsuńW ostatnim czasie lubię placuszki. RObiłam już placuszki z cukinią, placuszki bananowe. Dzisiaj zastanawiałam sie nad obiadem i prawdopodobnie zrobie własnie takie wytrawne racuszki.
Polecam i czekam na efekt <3
UsuńTakich racuchów jeszcze nie jadłam. Na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńOj taaak, polecam.
UsuńBardzo apetyczne. Takich na wytrawnie jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj!
UsuńNigdy nie jadłam racuchów innych niż na słodko. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńJa całe życie racuchy tylko na słodko i nawet nie wpadłam na pomysł zeby je zrobić w taki sposób :D
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńOmg uwielbiam racuchy, ale nigdy nie przyszło mi do glowy, żeby zrobić je z nadzieniem. Trzeba będzie sprobować póki siedzę w domu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
zpolskidopolski.blogspot.com
Polecam i czekam na efekt.
UsuńWytrawnych racuszków nigdy nie jadłam, muszą być pycha :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj <3
UsuńOh jak ja lubię takie placuszki, racuszki! :D i na słodko i na słono :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńYum smacznie wygladaja
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńProszę jaki fajny pomysł :-)Idealne na śniadanie i kolacje :-)
OdpowiedzUsuńKażda ilość znika ekspresowo :)
UsuńAle pyszności tutaj dzisiaj u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńŚwietny pomysł na racuchy, ser i pieczarki to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Polecam.
UsuńAle mi narobiłaś apetytu! Ciekawe, czy moim dziewczynom by smakowały? Muszę sprawdzić :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością. Polecam <3
Usuńale smaczności! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńFajny przepis, chcę wypróbować, ale nie widzę ilości mleka.
OdpowiedzUsuń200 ml. Już poprawiłam.
UsuńIle mleka? Nie ma podane w przepisie.
OdpowiedzUsuń200 ml. Już poprawiłam.
UsuńFantastyczne
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńBardzo fajna propozycja np., na kolację, kiedyś wypróbuję... pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńA ile tego mleka bo w przepisie nie ma?
OdpowiedzUsuń200 ml. Już poprawiłam.
UsuńU mnie racuchy tylko na słodko :D
OdpowiedzUsuńNie lubisz w wersji wytrawnej?
UsuńMam zamiar zrobić te racuchy. Czy smaży się je w głębokim oleju?
OdpowiedzUsuńNie. Ja zamsze smażę na mniejszej ilości.
Usuń"Przepychota, musisz mamo robić częściej" jak powiedziały moje dzieci :) więcej soli (jak dla mnie) i sporo posiekanej natki pietruszki i faktycznie bardzo dobre. Tylko ciasto mi praktycznie nie urosło ale pewnie dlatego że tutaj w przepisie od razu całą mąkę się dodaje a nie robi rozczyn najpierw.
OdpowiedzUsuńCiasto po odstaniu powinno podrosnąć. Nie trzeba robić rozczynu.
UsuńDodaje jeszcze papryki, pyszne
OdpowiedzUsuń