poniedziałek, maja 25, 2020

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy






Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy to idealna propozycja dla małych i tych większych łakomczuszków.
Są naprawdę przepyszne, takie lekko maślane oraz delikatnie orzechowe i do tego obłędnie pachną.
Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny (15-20 IG) i posiada mniej kalorii oraz bardziej słodszy smak od cukru białego.
Może nie jest jego doskonałym zamiennikiem, gdyż składa się głównie z fruktozy, ale z pewnością zdrowszym i jak dla mnie smaczniejszym.
To kto się skusi na pyszne ciasteczko, które wprost rozpływa się w ustach?


Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy - składniki:

(2 blaszki)
200g mąki pszennej/orkiszowej
100g masła
100g masła orzechowego
100g syropu z agawy


Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy - przygotowanie: 

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Surowe ciasteczka, które nie zmieszczą się do piekarnika należy trzymać w lodówce.)

30 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają ślicznie i uroczo. Do tego szybki przepis, czyli coś dla mnie:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, one wyglądają niezwykle smacznie. Coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, malo składnikow i wszystkie mam w domu hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pozostaje marsz do kuchni i pieczenie. Warto!

      Usuń
  4. Uwielbiam kruche ciasteczka, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno są bardzo pyszny :) Lubię piec ciasteczka, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne ciasteczka muszą pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno pyszne. Widzę tę małą rączkę jak sobie podbiera ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super przepis:)) Ciasteczka wyglądają smakowicie.. Z pewnością wypróbuję, u mnie w domu bardzo lubią takie smakołyki:)) Pewnie będę też próbować w wersji bezglutenowej.. Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z masłem orzechowym muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger