3-składnikowe lody z drożdżówką to idealna propozycja na szybki deser, który ostatnio w moim domu zniknął w oka mgnieniu!
Tak jak w puddingu z drożdżówki, który Wam prezentowałam tak i w tej recepturze słodkie pieczywo może otrzymać drugie życie.
Lody smakują naprawdę pysznie, a kawałki drożdżówki świetnie współgrają ze śmietankową masą.
Polecam!
3-składnikowe lody z drożdżówką - składniki:
400g śmietanki kremówki 30-36%
4-5 łyżek syropu z agawy (można użyć dowolnego słodzidła)
150-200g czerstwej drożdżówki
3-składnikowe lody z drożdżówką - przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec miksowania stopniowo dodając dowolne słodzidło (u mnie tym razem syrop z agawy).
Podsuszoną drożdżówkę rozdrobnić na mniejsze kawałki oraz delikatnie wmieszać do ubitej kremówki.
Całość przełożyć do pojemnika (*), przykryć i wstawić minimum na kilka godzin do zamrażarki.
Wyjąć 5-7 minut przed podaniem.
Lody pysznie smakują polane syropem z agawy lub miodem.
3-składnikowe lody z drożdżówką - dodatkowe informacje:
(*) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1 litra.
Ciekawy pomysł. Na pewno jest pycha :)
OdpowiedzUsuńOj tak.
UsuńJestem bardzo ciekawa smaku tych lodów.
OdpowiedzUsuńBardzo śmietankowe <3
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńGenialny pomysł! Nigdy bym na to nie wpadła :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńFajny sposób na suchą już drożdżówkę, której nikt nie chce zjeść :D
OdpowiedzUsuńZero waste :)
UsuńFajny patetnt "_
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPatent ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOoo mniam mniam mniam, lubię takie kombinacje. Ostatnio moja mama robiła placek drożdżowy, ale cały zjadłyśmy, a więc nie miałam żadnych resztek do przepisu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
zpolskidopolski.blogspot.com
:)
UsuńCiekawy sposób na wykorzystanie drożdżówki, gratuluję kreatywności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńO proszę jaka ciekawa wersja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńjaki super pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję Teresko.
UsuńCiekawy pomysł na lody :)
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto i smacznie :)
Usuń