poniedziałek, kwietnia 06, 2020

Kapuśniak z kiszonej kapusty



Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z wielu zup, które przypominają mi dzieciństwo.
Moja mama była najlepszą kucharką nie tylko w domu, ale też zawodowo.
Uwielbiałam jej pyszny kapuśniak, który dziś sama gotuję.
Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobra kapusta oraz mięso na wywar.
Ja preferuję żeberka lub kości wędzone oraz często dodaję podsmażony boczek.
Co prawda kapuśniak mojej mamy był bardziej treściwy, ponieważ z zasmażką, lecz aktualnie preferuję jego lżejszą wersję.
A Wy lubicie i jak gotujecie kapuśniak?


 Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki:

żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar
1/2 kg kiszonej kapusty
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula (średnia)
kawałek selera
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku)
sól i pieprz
Opcjonalnie: (*)
zasmażka (**)
podsmażony boczek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
 
 Kapuśniak z kiszonej kapusty- przygotowanie:

 Ugotować wywar mięsny z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim.
Dodać pokrojone warzywa.
Do miękkich warzywa (***) przełożyć kapustę (wcześniej opłukać, jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek.
Cebulę podsmażyć i dodać do gotującej się zupy.
Całość gotować pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta będzie odpowiednio miękka.
Gotową zupę doprawić do smaku.

 
 Kapuśniak z kiszonej kapusty - dodatkowe informacje:

(*) Do zupy można dodać zasmażkę (na końcu), ale kapuśniak i bez niej jest pyszny.
Kolejnym opcjonalnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (razem z cebulą).
Można również dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego (na końcu).
Jak kto lubi.
(**) Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1; tu 1 łyżka tłuszczu oraz 1 łyżka mąki).
Smażyć na złoty kolor i wymieszać z zupą.
(***) Warzywa gotowane z kapustą nie zmiękną, więc należy pamiętać, aby były już ugotowane.

24 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam kapuśniaku. Moja teściowa robi go wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie taki kapuśniak ale nie jadłam go juz od wieków :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, ostatnio robię często dania z kiszonkami, pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotowałam raz taki kapuśniaki wyszedł mi okrutnie kwaśny, musiałam kombinować, odlewać wodę itd :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za kwaśna kapusta? Następnym razem spróbuj wg moich wskazówek.

      Usuń
  5. Mój mąż, jakby zobaczył ten wpis, to zacząłby lizać monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. Uwielbiam twój blog choć nie zawsze mam czas żeby gotować, ale czytasz w moich myślach, mam kapustę i szukałam sprawdzonego przepisu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię z zasmażką i też na żeberku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedna z bardziej lubianych przez nas zup. Smakuje wyjątkowo podana w chlebku. Pyszota!!! Pozdrawiamy😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota, dawno nie jadłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kapuśniak :D Ja dodaje jeszcze kiełbasy i czasem pieczarek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkami to nie próbowałam :) Sprawdzę jak smakuje.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger