Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem to idealna propozycja na pyszną, szybką oraz pożywną przekąskę, dodatek dodania lub samoistną potrawę.
W moim domu zazwyczaj znikają ze świeżym pieczywem.
Możecie użyć dowolnych grzybów, co robię bardzo często, ale ze względu, że ostatnio miałam nadmiar jędrnych maślaków to tym razem chciałam właśnie je zaprezentować.
Jeśli chodzi o ich obieranie...
Tak wiem, iż nie wszyscy za tym przepadają.
Szczerze przyznam, że obieranie nie jest obowiązkiem, lecz ja praktykuję, bo właśnie skórka pokryta śluzem sprawia, że maślaki są bardziej ciężkostrawne.
Właśnie dlatego wolę się pobawić i mieć mniej kłopotów gastrycznych.
To kto się skusi na smażone maślaczki?
500g maślaków (można użyć innych grzybów)
1-2 cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ponadto:
2 łyżki masła do smażenia
Maślaki należy oczyścić oraz umyć, z kapeluszy ściągnąć skórkę i grzyby ponownie opłukać, a następnie osuszyć.
Nóżki pokroić w plasterki, a kapelusze na 2 lub więcej części - w zależności od ich wielkości.
Cebulę pokroić w talarki oraz wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na roztopionym maśle.
Dodać grzyby.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości.
(Potrwa to około kilkunastu minut.)
Gdy grzyby puszczą sok to należy je delikatnie posypać solą z pieprzem.
Na końcu zdjąć pokrywkę, maślaki odparować oraz doprawić do smaku.
Nie jestem wielką miłośniczką grzybów, jednakże zamieszczony przepis bardzo mnie zaciekawił! :) Polecę mojej mamie!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSamo zdjęcie przekonało mnie do wypróbowania przepisu. Mniam!
OdpowiedzUsuńMiło mi i polecam <3
UsuńO dawno nie jadłam takich grzybków :) Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pora nadrobić ;)
UsuńPropozycja w sam raz dla mnie. Grzyby pod każdą postacią kocham!<3
OdpowiedzUsuńSuper! Też bardzo lubię, ale często ograniczam ze względu na to,że są zbyt ciężkostrawne :(
UsuńNie lubię grzybów i myślę, że szybko się to nie zmieni :)
OdpowiedzUsuńSmak Ci nie odpowiada czy jakieś nie miłe doświadczenie?
UsuńZ grzybów leśnych najbardziej lubię maślaki i podgrzybki:) Pychotka
OdpowiedzUsuń:)
Usuń