Gulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta.
Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
około 500g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa)
papryka słodka
papryka ostra
sól
mąka do obtaczania
olej
Dodatkowo:
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
natka pietruszki/koperek
Ponadto:
3 łyżki śmietany 12-18 %
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
Dodać pokrojone marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym.
Danie doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
rodzice lubią takkie gulasze
OdpowiedzUsuńCieszę się. Ja również ;)
UsuńPyszne danie, dla mnie jesień to pora zup i gulaszy, chętnie gotuję takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja uwielbiam gulasze niezależnie od pory roku.
UsuńUwielbiam taką szybką kuchnie z pomidorami, ale że marchewka.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować
U mnie zapiekanka makaronowa z, papryką , pomidorami i mięskiem drobiowym
Koniecznie spróbuj i pochwal się efektem. Twoja zapiekanka z pewnością by mi smakowała!
Usuńwygląda bardzo pysznie i ten sosik
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
Usuńpodsunęłaś mi pomysł na obiad. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się! Koniecznie pochwal się efektem!
UsuńPiękny gulasik, tylko dlaczego dodano zdjęcie potrawy zwymiotowanej, a nie przed spożyciem?
OdpowiedzUsuńA dlaczego dodaje się komentarze z konta anonimowego a nie normalnego?
UsuńKiedyś lubiłam robić sosy śmietanowe ;)
OdpowiedzUsuńA teraz nie lubisz? Dlaczego?
UsuńBardzo fajny przepis, gulasz wyszedł naprawdę smakowity. Nawet mój synek, który jest na "nie" zjadł bez żadnego gadania:)
OdpowiedzUsuń