Biszkoptowe placuszki bananowe to doskonała propozycja na lekki posiłek lub zdrową przekąskę nie tylko dla najmłodszych.
Zapewniam, że dorosłym również posmakują!
Placuszki są niezwykle puszyste oraz delikatne i tak... przyjemnie bananowe.
Polecam!
(około 6 sztuk)
1 banan (dojrzały)
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia
Banana należy rozdusić widelcem na gładkie puree i następnie kolejno bardzo dokładnie zmiksować z żółtkiem, mąką oraz sodą oczyszczoną.
Na końcu do masy delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białka.
Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
uwielbiam takie placki!
OdpowiedzUsuńFakt, są bardzo smaczne.
UsuńDziękuję za przepis, placuszki chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Pochwal się efektem <3
UsuńWidzę, że masz już pomoc :)
OdpowiedzUsuńSuper placuszki.
Pomoc odkąd siedzie ;) Dziękuję.
Usuń🍌 banany zjadam chyba w ilościach większych od małpy,a sam przepis nie wydaje się bardzo skomplikowany, nawet dla kogoś, tak kiepsko zaprzyjaźnionego z pieczeniem , jak ja sama🙉😁🥰
OdpowiedzUsuńMoja prawie 2,5 letnia córka radzi sobie pod moim okiem to i każdemu wyjdą. Polecam <3
UsuńAleż bym sobie pojadła takich placuszków.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Kochana. A tak serio, warto przygotować podwójną porcję.
UsuńUwielbiam te placuszki :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMałe puchatki ;D
OdpowiedzUsuńI przepyszne.
UsuńPyszne placuszki kochana 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko.
UsuńWspaniały pomysł na szybki obiadek
OdpowiedzUsuńU nas zazwyczaj na śniadanko :)
UsuńRobiłam kiedyś podobne ;)
OdpowiedzUsuńSmakowały?
Usuń