Nie od dziś wiadomo, że mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Dlatego tym razem chciałam Wam zaprezentować pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem, który doskonale sprawdzi się jako propozycja na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki.
Mięso wychodzi aromatyczne, miękkie, soczyste i bardzo delikatne.
Polecam!
1 udziec z indyka (u mnie około 1,5 kg)
Marynata:
5 łyżek oleju
3 łyżki ketchupu (płaskie)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 listki laurowe
Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość.
(Mięso można piec z kością.)
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą.
Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Po tym czasie udziec z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Po tym czasie udziec z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa oraz rodzaju piekarnika.)
coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMojemu mężowi na pewno by to danie smakowało.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować.
Usuńcoś dla mojej rodzinki ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Lubicie takie dania?
UsuńWypróbuję, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam na efekt.
UsuńPysznie i delikatnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI taki jest! Polecam.
Usuń