Kotlety z tofu wędzonego to idealna propozycja na pyszny posiłek nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej.
Zapewniam, że mięsożercom także posmakują!
(Osobiście nie jestem na żadnej diecie.)
Są naprawdę bardzo smaczne i idealnie komponują się z warzywami oraz dodatkiem ziemniaków.
Moja córka także od czasu do czasu lubi zjeść takiego kotlecika.
Dodam jeszcze, że samo tofu jest produktem wysokobiałkowym, z małą zawartością tłuszczu i niskim indeksem glikemicznym.
Tofu zawiera również wiele cennych składników odżywczych oraz obniża zły cholesterol.
Tofu zawiera również wiele cennych składników odżywczych oraz obniża zły cholesterol.
Polecam!
(około 5 sztuk)
1 opakowanie tofu wędzonego (u mnie 180g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
ulubione zioła
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Tofu odcedzić z zalewy i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą widelca, a cebulę posiekać oraz zeszklić na odrobinie oleju.
Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Całość doprawić do smaku.
Z powstałej masy uformować okrągłe kotlety, który należy kolejno obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.
WOW! Kapitalny przepis! Chętnie go wypróbuję! Też mam dzieciaki! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo i czekam na efekt. Pozdrawiam serdecznie!
Usuńpyszna obiadowa odmiana:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńNie jadłam jeszcze takich kotletów. Jestem ciekawa ich smaku.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować!
Usuńapetyczna propozycja
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńGdybym nie przeczytała tytułu to powiedziałabym, że mniam! Ale może warto się przełamać i spróbować tofu, kotleciki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWarto! Sama kiedyś nie przepadałam za tofu, a teraz uwielbiam ten serek.
UsuńŚwietny pomysł, jeszcze nie jadłam tofu w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować!
UsuńTofu to nie moje smaki;)
OdpowiedzUsuńMoże źle go doprawiałaś?
UsuńChętnie zjadła bym kilka ❤
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńAleż one muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńSą!!! Polecam.
UsuńKiedyś często jadłam KOTLETY Z TOFU WĘDZONEGO, ale moje dzieci za nimi nie przepadają, więc musiałam przerzucić się na inne dania.
OdpowiedzUsuńSobie też warto od czasu do czasu usmażyć takiego kotleta. W mojej rodzinie też nie zawsze jadamy to samo.
UsuńWyglądają bardzo smakowicie. Świetna alternatywa dla mięsnych obiadów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńLubię tofu, a kotlety pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Masz swoje ulubione potrawu z tofu?
Usuńpróbowałam tofu i nie smakuje mi w ogóle, a szkoda, bo nie mogę jeść nabiału i mogła być to fajna alternatywa...
OdpowiedzUsuńMi też kiedyś nie smakowało, ale to kwestia przyrządzenia. Zresztą już teraz uwielbiam je nawet w wersji solo.
Usuń