wtorek, września 10, 2019

Kotlety z tofu wędzonego





Kotlety z tofu wędzonego to idealna propozycja na pyszny posiłek nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej.
Zapewniam, że mięsożercom także posmakują!
(Osobiście nie jestem na żadnej diecie.)
 Są naprawdę bardzo smaczne i idealnie komponują się z warzywami oraz dodatkiem ziemniaków.
 Moja córka także od czasu do czasu lubi zjeść takiego kotlecika.
 Dodam jeszcze, że samo tofu jest produktem wysokobiałkowym, z małą zawartością tłuszczu i niskim indeksem glikemicznym.
Tofu zawiera również wiele cennych składników odżywczych oraz obniża zły cholesterol.
Polecam!

(około 5 sztuk)
1 opakowanie tofu wędzonego (u mnie 180g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
ulubione zioła
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Tofu odcedzić z zalewy i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą widelca, a cebulę posiekać oraz zeszklić na odrobinie oleju.
 Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Całość doprawić do smaku.
Z powstałej masy uformować okrągłe kotlety, który należy kolejno obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.

26 komentarzy:

  1. WOW! Kapitalny przepis! Chętnie go wypróbuję! Też mam dzieciaki! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się bardzo i czekam na efekt. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich kotletów. Jestem ciekawa ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym nie przeczytała tytułu to powiedziałabym, że mniam! Ale może warto się przełamać i spróbować tofu, kotleciki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto! Sama kiedyś nie przepadałam za tofu, a teraz uwielbiam ten serek.

      Usuń
  4. Świetny pomysł, jeszcze nie jadłam tofu w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś często jadłam KOTLETY Z TOFU WĘDZONEGO, ale moje dzieci za nimi nie przepadają, więc musiałam przerzucić się na inne dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sobie też warto od czasu do czasu usmażyć takiego kotleta. W mojej rodzinie też nie zawsze jadamy to samo.

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie. Świetna alternatywa dla mięsnych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię tofu, a kotlety pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  8. próbowałam tofu i nie smakuje mi w ogóle, a szkoda, bo nie mogę jeść nabiału i mogła być to fajna alternatywa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też kiedyś nie smakowało, ale to kwestia przyrządzenia. Zresztą już teraz uwielbiam je nawet w wersji solo.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger