niedziela, września 15, 2019

Jaglane placuszki z otrębami, masłem orzechowym i czekoladą




 Jaglane placuszki z otrębami, masłem orzechowym i czekoladą to doskonała propozycja na pożywne oraz jednocześnie lekkie śniadanie, które doda mnóstwo pozytywnej energii.
 Zapewniam, że po kilku sztukach poczujecie też sytość oraz zaspokoicie chęć na słodycze.
Placuszki są nie tylko bardzo smaczne, ale również i bardzo zdrowe oraz nadające się dla osób na diecie bezglutenowej.
(Pamiętajcie tylko, aby otręby i czekolada były pozbawione glutenu.)
Polecam!

 (około 15 sztuk)
2 jajka
3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (płaskie)
5 łyżek mąki jaglanej
5 łyżek otrębów
1 łyżka masła orzechowego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
50g czekolady
Ponadto:
olej do smażenia

Jajka oraz śmietanę/jogurt dokładnie zmiksować z mąką otrębami, masłem orzechowym i sodą.
Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
Następnie na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam, a jak Białystok za daleko to polecam zabawę we własnej kuchni ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam placuszki, więc tym bardziej takie zjem ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Kradnę do folderka! Mam nadzieję, że się nie obrazisz! U Ciebie zawsze przepysznie, a szczególnie jeśli chodzi o śniadania. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki to my uwielbiamy :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger