Jaglane placuszki z otrębami, masłem orzechowym i czekoladą to doskonała propozycja na pożywne oraz jednocześnie lekkie śniadanie, które doda mnóstwo pozytywnej energii.
Zapewniam, że po kilku sztukach poczujecie też sytość oraz zaspokoicie chęć na słodycze.
Placuszki są nie tylko bardzo smaczne, ale również i bardzo zdrowe oraz nadające się dla osób na diecie bezglutenowej.
(Pamiętajcie tylko, aby otręby i czekolada były pozbawione glutenu.)
Polecam!
(około 15 sztuk)
2 jajka
3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (płaskie)
5 łyżek mąki jaglanej
5 łyżek otrębów
1 łyżka masła orzechowego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
50g czekolady
Ponadto:
olej do smażenia
Jajka oraz śmietanę/jogurt dokładnie zmiksować z mąką otrębami, masłem orzechowym i sodą.
Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
Następnie na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
Chętnie zjadła bym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, a jak Białystok za daleko to polecam zabawę we własnej kuchni ;)
UsuńUwielbiam placuszki, więc tym bardziej takie zjem ❤️
OdpowiedzUsuńSuper <3 Polecam.
UsuńFajne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis! Kradnę do folderka! Mam nadzieję, że się nie obrazisz! U Ciebie zawsze przepysznie, a szczególnie jeśli chodzi o śniadania. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńNie obrażę! Jest mi bardzo miło <3
UsuńPyszne placuszki :) Mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńProsto i smacznie, idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPlacuszki to my uwielbiamy :-)
OdpowiedzUsuńA macie swoje ulubione?
UsuńPyszny pomysł na placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTakich jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuń