niedziela, sierpnia 11, 2019

Proste kotleciki z kaszy kuskus




Kotleciki z kaszy kuskus to pyszna propozycja na szybką, bezmięsną przekąskę lub też nieskomplikowany obiad.
Są pyszne na ciepło oraz po ostygnięciu.
Ja je podaję z dodatkiem warzyw i lekkim sosem, ale mogą posłużyć jako dodatek nawet do kawałka mięsa.
Poniższa wersja kotlecików jest bardzo prosta i możecie ją urozmaicić na mnóstwo sposobów, czyli do środka dodać dowolne warzywa, żółty ser lub ulubione przyprawy.
Dodam jeszcze, że kuskus jest kaszą lekkostrawną, będącą dobrym źródłem białka.
(Z tymże, aby te białko było pełnowartościowe to należy je połączyć z produktami mięsnymi lub mlecznymi.)
Oprócz tego zawiera żelazo, potas, magnez, miedź, mangan, cynk oraz witaminy z grupy B.
Może kuskus nie jest naaajzdrowszą kaszą, ale warto go włączyć do swojej diety.
Jego indeks glikemiczny wynosi 65, więc osoby z cukrzycą mogą spożywać go w miarkowanych ilościach.
To kto się skusi na takie kotleciki?

(około 7 sztuk)
1/2 szklanki kaszy kuskus (1 szklanka = 250 ml; około 100g)
1 i 1/4 szklanki bulionu/lekko osolonej wody
1 jajko
1 łyżka kaszy manny/bułki tartej (płaska)
1 cebula (mała)
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
1 szczypta majeranku (solidna)
papryka słodka
sól ziołowa, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
Ponadto:
olej do smażenia

 Kaszę kuskus należy zalać gorącym bulionem lub osoloną wodą i odstawić do napęcznienia.
Następnie dodać jajko, kaszę manną bądź bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz czosnek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z powstałej masy uformować kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia się.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.


19 komentarzy:

  1. też robię takie kotleciki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Jakimi dodatkami najczęściej je urozmaicasz?

      Usuń
  2. Chętnie wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam:**

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycja, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś robiłam z kaszy jaglanej, ale i z kuskusu muszę być pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger