Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej to doskonała propozycja na prosty, ale naprawdę smaczny obiad.
Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste oraz bardzo aromatyczne i idealnie doprawione.
W zasadzie do przygotowania tej potrawy możecie użyć dowolnych części z kurczaka.
Koniecznie spróbujcie!
około 800g pałek z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka)
Marynata:
5 łyżek ketchupu (płaskich)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można użyć klasycznej)
1 łyżeczka majeranku
1 szczypta mielonych liści laurowych (solidna)
sól, pieprz
4 ząbki czosnku (średnie lub większe)
Czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte oraz osuszone kawałki kurczaka.
Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po
tym czasie kurczaka wraz z marynatą, w której przebywał przełożyć do naczynia żaroodpornego i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
W trakcie pieczenia pałki poobracać, aby równomiernie były soczyste oraz nie wysuszone.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
To jedzonko dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ;)
Usuńi ten przepis też zapisuję :D
OdpowiedzUsuńCieszę się <3
Usuń