Bardzo lubię kawałki schabu pieczone w mleku, ponieważ wtedy mięso wychodzi mięciutkie i doskonale doprawione.
To danie przygotowywałam już mnóstwo razy i czasami podczas imprez rodzinnych goście byli zachwyceni oraz zdziwieni, że schab może być taki soczysty.
Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel.
Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych dodatków.
Ps. Jeśli chcecie zajadać się schabem pieczonym w mleku na obiad oraz na kanapki to polecam upieczenie go w całości - klik.
około 6-7 kawałków schabu
papryka słodka w proszku
czosnek granulowany
majeranek
sól, pieprz
Dodatkowo:
300 ml mleka
1 listek laurowy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
300 ml mleka
1 listek laurowy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta soli (solidna)
1 szczypta pieprzu
Ponadto:
olej do smażenia
Ponadto:
olej do smażenia
1 łyżka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu
Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
Całość odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Następnie należy zagotować mleko z dodatkiem listka laurowego, gałki muszkatołowej oraz odrobiny soli z pieprzem.
Następnie należy zagotować mleko z dodatkiem listka laurowego, gałki muszkatołowej oraz odrobiny soli z pieprzem.
Mleko przelać na schab.
Tak przygotowane mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec maksymalnie do 1 godziny (w zależności od rodzaju mięsa) w 180 stopniach.
Upieczony schab wyjąć z naczynia, a powstały sos przecedzić, zagotować i zagęścić odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.
(W razie potrzeby doprawić.)
Upieczony schab wyjąć z naczynia, a powstały sos przecedzić, zagotować i zagęścić odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.
(W razie potrzeby doprawić.)
W takim wydaniu schabu nie jadłam :) Ja lubię w sosie śmietanowo-chrzanowym :)
OdpowiedzUsuńPolecam! A w sosie śmietanowo-chrzanowym także jest pyszny!
UsuńPyszna propozycja, wybieram sos chrzanowy :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszności, mojemu mężu będą smakować <3
OdpowiedzUsuńPolecam :*
UsuńPyszny obiad ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWitam ,czy naczynie żaroodporne musi być zamknięte?
OdpowiedzUsuńNie musi :)
UsuńW czym tkwi problem, bo mleko po pewnym czasie się zważyło w piekarniku
OdpowiedzUsuńJeśli odrobinę się zważy to normalne i sos można przecedzić, aby wyglądał atrakcyjniej.
UsuńCo za zbieg okoliczności. Kupiłam dziś 2 litry mleka w lodówce czekają plastry schabu. Dzisiaj to zrobię, dziękuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
Usuń