Nie ma to jak domowe pieczywo, prawda?
Wiem, że sporo osób (w tym ja) nie przepadają za monotonnym wyrabianiem ciasta drożdżowego.
Tak samo jest z zakwasem, ponieważ to prosta rzecz, a nie wszystkim chce się go nastawiać i w ostateczności wybierają pieczenie chleba na drożdżach.
Za jakiś czas postaram się opisać sprawdzone przepisy na zakwasy, a tymczasem chciałam Wam zaprezentować chleb upieczony na gotowej mieszance zakwasu z drożdżami.
Przyznam, że to nie to samo co jego samodzielne przygotowanie, ale dla leniwych taka saszetka sprawdzi się idealnie.
Chleb możecie upiec w piekarniku lub w automacie do chleba, a przepis znajdziecie również na opakowaniu.
Z tymże lekko go zmodyfikowałam, ponieważ wypieki drożdżowe zawsze wstawiam do zimnego piekarnika i piekę w niższej temperaturze, aniżeli było to w oryginalnej recepturze, której opis mówił o wstawienia chleba do rozgrzanego piekarnika i pieczenie w 200 stopniach.
Chleb po delikatnych zmianach wyszedł bardzo smaczny i posiadał chrupiącą skórkę.
Dodam jeszcze, że sam zakwas powoduje lepszą przyswajalność pieczywa, przedłuża jego świeżość oraz nadaje mu delikatny smak.
To tylko kilka zalet, bo jest ich naprawdę więcej.
To kto z Was skusi się na upieczenie takiego chlebka?
(1 bochenek o wadze 750g)
320 ml letniej wody
10g soli
500g mąki pszennej typu 500-750 (u mnie mąka orkiszowa)
1 opakowanie zakwasu chlebowego orkiszowego z drożdżami (zakwas i drożdże)
Opcjonalnie:
2 łyżki ziaren (np. słonecznika, dyni, soi)
Chleb pieczony w piekarniku:
Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zagnieść, aby uzyskać elastyczne ciasto odchodzące od rąk i naczynia.
Całość przykryć oraz odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie wyrobić (wystarczy przez krótki czas) i przełożyć do formy.
Ciasto po raz drugi odstawić, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie chleb w blaszce włożyć do zimnego piekarnika.
Na niższej półce ustawić metalową miseczkę z wodą, dzięki czemu pieczywo będzie miało chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny.
Piec przez około 1 godziny w 180 stopniach.
Gotowy chleb przełożyć na metalową kratkę, aby równomiernie odparował.
Chleb pieczony w automacie:
W misie automatu umieścić w podanej kolejności wymienione składniki.
Następnie należy ustawić program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę.
Chleb piec przez 3 godziny.
Poniżej możecie zobaczyć jak wygląda opakowanie użytego zakwasu z drożdżami.
Produkt jest do nabycia w sklepie Swojski Wyrób.
domowej roboty najlepszy! Pięknie Ci wyrósł ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, domowy nie ma sobie równych. Dziękuję.
UsuńUwielbiam domowy chlebek, a już tak dawno nie piekłam.
OdpowiedzUsuńTo może czas to zmienić i upiec jakiś z chrupiącą skórką? ;)
Usuń