Ciasteczka bananowe są zazwyczaj mniej lub bardziej miękkie, ale mam już kilka patentów, aby ten pyszny bananowy posmak zatrzymać, a ciastkom nadać odpowiedniej kruchości.
Takie właśnie są te ciasteczka!
Bananowo-orzechowe, delikatne, pyszne, idealne!
Naprawdę ciężko poprzestać na jednej lub dwóch sztukach, więc od razu podpowiadam, abyście upiekli ich podwójną porcję.
Koniecznie spróbujcie!
Ps. Zerknijcie też na przepis na kruche ciasteczka bananowo-orzechowe z kaszą manną, które składają się tylko z 3 składników - klik.
Dodam, że nie zawierają one jajek, nabiału, mąki, ani cukru.
(około 15 sztuk)
1/2 banana (około 60g)
100g masła/margaryny
100g masła orzechowego
60g cukru/ksylitolu (1/4 szklanki o pojemności 250 ml
200g mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z uprzednio poduszonym na puree bananem.
Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę.
Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 14-15 minut w 180 stopniach.
Ostudzić.
fajny pomysł! bardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńChętnie wypróbuję ten przepis <3 Buziaczki:**
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt <3
UsuńRewelacyjne ciasteczka ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTeż upiekę,mam składniki..ale masło orzechowe sama zrobię..dam fotkę,jak będą gotowe.
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam owsiane,dzis leniwca.
Może w poniedziałek?💖💖🌹🌹🌰🥜🥔💖
Super. Czekam na efekt. Leniwca dodałam już do galerii - wyszedł pysznie!
Usuń