Eton Mess, czyli bałagan z Eton to bardzo prosty i przepyszny deser brytyjski, który składa się z truskawek, bitej śmietany oraz pokruszonych bez.
Tak naprawdę można go przygotować z dowolnymi owocami, ale truskawki uważa się za bardziej tradycyjne.
Choć pierwsza wzmianka w druku o tym popularnym deserze pojawiła się w 1983 roku to ja znam go dzięki Nigelli Lawson.
Zresztą to właśnie ona wypromowała Eton Mess.
Dodam jeszcze, że proporcje możecie pominąć i smak truskawkowego bałaganu dostosować do własnych preferencji.
Polecam!
(4-5 niewielkich porcji - takich jak na zdjęciach lub 2 większe)
2 szklanki/300g truskawek (1 szklanka = 250 ml)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z granatów lub octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 szklanka/250 ml śmietanki 30-36%
kilka dużych bez
Dodatkowo u mnie:
garść słomki ptysiowej
Z umytych truskawek usunąć szypułki.
Następnie owoce należy pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem.
Opcjonalnie na tym etapie można dodać sok z granatów lub ocet balsamiczny.
(Nie są to składniki obowiązkowe, ale bardzo fajnie podkreślają smak deseru.)
Truskawki delikatne podusić widelcem, aby szybciej puściły sok.
W między czasie porządnie schłodzoną kremówkę ubić do gęstości (nie na sztywno!) oraz wymieszać z uprzednio pokruszonymi bezami.
Do śmietanki dodać większość truskawek (resztę odłożyć do dekoracji) i delikatnie przemieszać.
Całość przełożyć do pucharków z kawałkami słomki ptysiowej (oryginalna receptura jej nie zawiera).
Deser udekorować pozostałymi truskawkami.
(Ja dodatkowo na wierzchu pokruszyłam też odrobinę bez oraz umieściłam listki mięty.)
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI taki ten deser jest. Dziękuję i polecam!
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń