Warzywna sałatka z tuńczykiem po meksykańsku to moja niejednokrotnie sprawdzona propozycja na pyszną przekąskę lub lekki, ale pożywny posiłek.
Jest naprawdę smaczna oraz bardzo prosta w przygotowaniu.
Zresztą uwielbiam sałatki z tuńczykiem, choć sama ryba do mnie nie przemawia.
To kto pisze się na takie połączenie?
Szczerze polecam!
2 puszki tuńczyka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
2 marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej (*)
sól, pieprz
Tuńczyka, fasolę oraz kukurydzę odsączyć z zalewy, a marchew ugotować i pokroić w niewielką kostkę.
Natomiast paprykę należy uprzednio sparzyć (polać wrzątkiem) oraz również drobno pokroić.
Następnie wszystkie składniki wymieszać i połączyć z przecierem oraz olejem.
Sałatkę doprawić solą z pieprzem.
(*) Nie podałam ilości oleju, ponieważ jest ona zależna od preferencji każdego z nas.
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
2 marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej (*)
sól, pieprz
Tuńczyka, fasolę oraz kukurydzę odsączyć z zalewy, a marchew ugotować i pokroić w niewielką kostkę.
Natomiast paprykę należy uprzednio sparzyć (polać wrzątkiem) oraz również drobno pokroić.
Następnie wszystkie składniki wymieszać i połączyć z przecierem oraz olejem.
Sałatkę doprawić solą z pieprzem.
(*) Nie podałam ilości oleju, ponieważ jest ona zależna od preferencji każdego z nas.
Ja wolę dodać więcej, aby sałatka nie była zbyt "sucha".
Pyszna sałatka kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSmaczne takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńBardzo!
UsuńUwielbiam tuńczyka, ale takiej sałatki jeszcze nie jadłam. Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńA do czego ten przecier, bo poza wskazaniem go w składnikach, nigdzie więcej nic nie jest napisane
OdpowiedzUsuńPołączyć z resztą składników z olejem.
UsuńUwielbiam sałatki tego typu
OdpowiedzUsuń