Placuszki smakują pysznie i myślę, że przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Są delikatne, zwarte oraz jednocześnie bardzo soczyste.
Jabłko z gruszką jest mocno wyczuwalne w smaku i nadaje plackom pysznego posmaku oraz naturalnej słodyczy.
Kto spróbuje?
(około 13 sztuk)
1 jabłko
1 gruszka
2 jajka
2 łyżki mleka
5 łyżek otrębów (płaskich) (*)
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
Obrane jabłko z gruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach oraz dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki
smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do
2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
Dosmażyć jeszcze przez chwilkę.
Dosmażyć jeszcze przez chwilkę.
Placuszki podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
(*) Użyłam otrębów z 5 zbóż, ale możecie dodać dowolne, a nawet płatki błyskawiczne, np. owsiane lub jaglane.
W zależności od rodzaju otrębów/płatków placki mogą nadawać się dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Fajne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZdrowa i pożywna propozycja :)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
UsuńMniam! Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje.
UsuńPopieram zdrowe deserki ;-D
OdpowiedzUsuńSuper ;)
UsuńCzy na zimno smakują tak jak na ciepło. Chętnie do pracy na drugie śniadanie bym wzięła 🙂
OdpowiedzUsuńWarto! Polecam.
Usuń