Już Wam pisałam, że uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je przyrządzam z różnymi dodatkami.
(Tu możecie zerknąć na kilka przykładów - klik.)
Tym razem chciałabym zaprezentować prostą, efektowną i co najważniejsze - bardzo smaczną pieczeń przekładaną warstwą żółtego sera.
To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa.
Obie wersje są pyszne, choć mnie najbardziej kusi ciągnący się ser.
Polecam na co dzień i od święta!
(Forma o wymiarach około 10 x 20 cm)
Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
1 cebula
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku (płaskie)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 szczypty gałki muszkatołowej (solidne)
sol, pieprz
Dodatkowo:
100g żółtego sera
Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.
Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, serem uprzednio startym na tarce o dużych oczkach oraz resztą mięsa.
Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)
chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam i czekam na efekt :)
UsuńJak ja lubię takie wynalazki ;-D
OdpowiedzUsuńJa też!
Usuń