Sezon na grilla rozpoczęty, więc chciałabym Wam zaprezentować prosty i bardzo smaczny sposób na chrupiący boczek.
Kręciołki lub jak wolicie spiralki to świetna propozycja na przekąskę lub troszkę bardziej kaloryczne mięsko do obiadu.
Polecam!
15 plastrów surowego boczku (cienkich i długich)
Marynata:
3 łyżki oleju
3 łyżki ketchupu pikantnego
3/4 łyżeczki papryki słodkiej
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ponadto:
15 patyczków do szaszłyków
Przygotować marynatę.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem.
Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą.
Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków.
(Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół patyczka i spiralkę zakończyć przebijając drugi koniec mięsa.)
Grillować z każdej strony na ruszcie lub upiec w piekarniku (*).
(Mięso powinno być chrupiące i zarumienione.)
(*) Piekarnik (posiadam gazowy) powinien być uprzednio rozgrzany do temperatury 180 stopni.
Pyszne spiralki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJa się piszę ;-D
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
Usuń