Uwielbiam pestki dyni i często dodaję je do różnych potraw, nie tylko takich na słodko.
Już Wam prezentowałam 3-składnikowe ciastka z pestek słonecznika - klik, które są rewelacyjne w smaku.
To właśnie one były inspiracją do powstania ciasteczek z pestek dyni goszczących w moim domu naprawdę bardzo często.
Za każdym razem znikają ekspresowo!
Posiadają delikatnie miękki środek, chrupiący wierzch oraz ten kuszący smak pestek dyni!
Polecam!
(około 12 sztuk)
250g pestek dyni (łuskanych)
2 jajka
80g cukru
1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam) (*)
Dodatkowo:
pestki dyni do posypania
Pestki (jeśli nie są prażone) należy uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na grubszą mączkę.
(Użyłam malaksera.)
Jedne całe jajko i żółtko zmiksować z cukrem do puszystości.
Dodać zmielone pestki oraz sól, a następnie całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczką spłaszczyć do grubości 1-1-5 cm i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione i nie należy ich trzymać w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za twarde.)
Ostudzić na kratce.
(Początkowo mogą wydawać się delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
(*) Sól podkreśla smak ciastek i wcale nie jest mocno wyczuwalna.
Dzięki niej ciasteczka nie są zbyt mdłe.
Pysznie wygląda. Też bardzo lubię pestki z dyni 😋
OdpowiedzUsuńTo moja miłość od dzieciństwa, pomimo że są mdłe.
UsuńFajny przepis napewno skorzystam
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam i czekam na efekt.
UsuńFajne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMoje smaki.Pyszne.Chociaż 15 minut to chyba trochę za dlugo
OdpowiedzUsuńW zależności od rodzaju piekarnika... Ja posiadam gazowy, więc piekąc w nim są akurat.
UsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń