sobota, kwietnia 13, 2019

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą




W moim domu wytrawne placuszki z kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne.
 Tym razem chciałam Wam zaprezentować wersję z wędzoną makrelą, która posmakowała nawet mojej niespełna 2 letniej córce.
Takie placuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami.
Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo!
Tu nie ma ograniczeń.
Polecam!
Ps. Zerknijcie też na moje "kaszowe" placki z marchewką i groszkiem - klik oraz paprykowe z żółtym serem - klik.

(10 sztuk)
1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza manna orkiszowa)
  1/2 szklanki mleka
1 jajko
Dodatkowo:
100g wędzonej makreli (użyłam makreli wędzonej na gorąco z przyprawami)
sól ziołowa, pieprz
Ponadto:
olej do smażenia
 
Kaszę manną wymieszać z jajkiem oraz mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała.
Na końcu do masy wmieszać kawałki makreli i całość doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo.
(Na zimno również świetnie smakują.)


W przepisie użyłam soli ziołowej oraz kaszy manny orkiszowej ze sklepu Radix-Bis.

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger