W moim domu wytrawne placuszki z kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne.
Tym razem chciałam Wam zaprezentować wersję z wędzoną makrelą, która posmakowała nawet mojej niespełna 2 letniej córce.
Takie placuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami.
Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo!
Tu nie ma ograniczeń.
Polecam!
Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo!
Tu nie ma ograniczeń.
Polecam!
Ps. Zerknijcie też na moje "kaszowe" placki z marchewką i groszkiem - klik oraz paprykowe z żółtym serem - klik.
(10 sztuk)
1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza manna orkiszowa)
1/2 szklanki mleka
1 jajko
Dodatkowo:
100g wędzonej makreli (użyłam makreli wędzonej na gorąco z przyprawami)
sól ziołowa, pieprz
Ponadto:
olej do smażenia
Kaszę manną wymieszać z jajkiem oraz mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała.
Na końcu do masy wmieszać kawałki makreli i całość doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo.
(Na zimno również świetnie smakują.)
W przepisie użyłam soli ziołowej oraz kaszy manny orkiszowej ze sklepu Radix-Bis.
O takich jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJutro zrobię!
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam na efekt.
UsuńDla mnie coś nowego :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńFajne z ta kaszą, ;-D
OdpowiedzUsuńI pyszne. Polecam.
UsuńBardzo smaczny pomysł na placuszki
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam.
Usuń