Tak przygotowany słonecznik jest nie tylko pyszną przekąską, ale również świetnym dodatkiem do przeróżnych ciast i deserów.
Uwielbiam jego przyjemną chrupkość oraz maślano-karmelowy smak!
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
łuskane pestki słonecznika
Dodatkowo:
1 łyżka masła - na każde 100g łuskanych pestek
1 łyżka cukru - na każde 100g łuskanych pestek (można dodać odrobinę więcej)
Masło z cukrem rozpuścić na patelni.
Następnie należy dodać pestki słonecznika.
Całość dokładnie połączyć i ciągle mieszając prażyć do momentu zezłocenia się pestek.
Ziarna przesypać do miseczki i odstawić do ostudzenia.
super do chrupania przy serialu;)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Szkoda, że nie mam czasu na oglądanie tv ;)
UsuńUwielbiam ciasta z takimi pestkami :) Jadłam kiedyś coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńJa często robię, choć większość takich pestek znika prosto z miseczki ;)
Usuń