Tak przygotowany kurczak smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Mięso jest niezwykle miękkie, soczyste i posiada wyjątkowy smak.
Delikatna nuta cytryny idealnie łączy się z subtelną słodyczą syropu klonowego, czosnkiem oraz aromatem natki pietruszki.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Polecam.
2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części o całkowitej wadze około 900g)
Marynata:
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka soli
2 szczypty papryki ostrej (solidne)
2 szczypty pieprzu
Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
(Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty umieścić w rękawie do pieczenia (*), szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia rękaw należy delikatnie rozciąć, aby skórka nabrała złocistego koloru.
(*) Kurczak można też piec bez rękawa, bezpośrednio na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Wtedy mięso należy przykryć folią aluminiową i w trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Na końcu zdjąć folię, aby skórka odpowiednio się zarumieniła.
Zjadłoby się:)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńNa pewno smakuje rewelacyjnie. Lubię drób z dodatkiem cytryny i czosnku i miodu Muszę spróbować Twojej propozycji z syropem klonowym.
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńPiękna skórka, a zapach pewnie cudny ;-d
OdpowiedzUsuńTaaaak, Skórka i zapach kusi :)
Usuń