Tak przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku.
Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy.
Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że też je polubicie - tak samo jak moja rodzina.
Polecam!
2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części)
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
papryka ostra w proszku (do smaku)
sól (do smaku)
Dodatkowo:
1 papryka czerwona
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego (płaskie)
2 listki laurowe
1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml)
Ponadto:
olej do smażenia
Umytego oraz osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju.
Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i na ten sam tłuszcz wrzucić paprykę pokrojoną w paski, cebulę w piórka oraz drobno posiekany czosnek.
Warzywa podsmażyć do miękkości (papryka może być lekko twarda), dodać koncentrat, listki laurowe i na końcu bulion.
Wszystko razem wymieszać oraz poddusić 2-3 minuty - w razie potrzeby doprawić.
Powstały sos przelać do kurczaka.
Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 60 minut w 180 stopniach.
Przez ostatnie 20 minut kurczaka należy dopiekać już bez przykrycia.
Pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńnastępna pyszność do wypróbowania! dziękuję za kolejny apetyczny przepis :) wykorzystałam już ten na kotlety pożarskie i wyszły wspaniałe!
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt i zdjęcia :*
UsuńPięknie wygląda ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszniutkie jedzonko 😍 nie ma to jak samemu zrobić mieszankę przypraw 👍
OdpowiedzUsuńTo prawda. Dziękuję.
Usuń